Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
У МЕЂУОПШТИНСКОМ ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СТРИПА

БАЛКАНСКА КОНЕКЦИЈА

Оно што је 2011. године започела група заљубљеника у стрип прошлог четвртка имали су прилику да виде и Шапчани. Допутовавши право из Уметничке галерије БиХ у Сарајеву изложба „цомиЏцоннецтион“ сместила се у галеријски простор Међуопштинског историјског архива. Кроз инсталације, принтове и пројекције посетиоци су имали прилику да се упознају са радовима аутора и стрип иницијатива из Хрватске, Словеније, Мађарске, Румуније, БиХ и Србије и све то захваљујући научном истраживању које је спровела др Беате Њилд, кустоскиња Координације за источни део Средње Европе и за Југоисточну Европу при Музеју европских култура у Берлину.
- Овде у Шапцу ми славимо један мали рођендан. Ово је нама петнаести град у коме приказујемо изложбу која је између осталог била и научног, тј. истраживачког карактера тако да има и једну теоретску публикацију. Желим да се захвалим Архиву, Дарку и свим помоћницима који су нам помогли да изнесемо и поставимо изложбу којој овде желим пуно успеха као и много интересовања, али и да што више људи чита стрипове - рекла је Беате Њилд пожелевши свима присутнима добродошлицу у своје и име колега који су реализовали ову изложбу.
Имајући за циљ да се материјалом, текстовима, видео снимцима, сведочењима самих аутора и историјским освртом на развој продукције и рецепције стрипа као медијума на ширем балканском простору пружи детаљан увид у кретања, трендове и стања на веома живој независној сцени ауторског стрипа изложба је понудила и могућност учествовања посетилаца у стварању новог стрипа „Невер-ендинг цомиц“.
- Са планирањем ове изложбе кренули смо још у фебруару када сам „сурфујући“ по нету сазнао за њу. Пријатељи, који су овде и излагачи, Владимир Палибрк, Вук Палибрк и Александар Зограф, упутили су ме на Јелену Вукмановић захваљујући којом сам ступио у контакт са др Беате Њилд која се одазвала нашем позиву. Овом приликом захвалио бих се Међуопштинском историјском архиву и директору Раду Петровићу, УЛСШ и Слободану Пеладићу који су потпомогли реализацију ове изложбе, као и другарима из „Комбинарта“ који су нам помогли при њеном намештању и постављању ““ додао је Дарко Павловић из Удружења „Светлост“ које је било координатор овог пројекта у Шапцу.
Изложба, на којој посетиоци могу уживати у читању стрипова из мале путујуће библиотеке, али и у стварању једног интернационаног стрипа, биће отворена до 4. септембра од понедељка до недеље у периоду од 8 до 16 часова.
ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ
У оквиру изложбе „цомиЏцоннецтион“ љубитељи стрипа свих узраста имали су прилику да прошлог петка учествују у радионици стрипа коју је водио један од аутора чији се радови могу погледати у Међуопштинском историјском архиву Борис Станић из Панчева. У току вечери у просторијама Удружења „Светлост“ представљена је и Станићева књига рађена у сарадњи са Холнђанином Гвидом Ван Хенгелом „Атентат - с оне стране патње“, као и „Слепи мишеви - наше комшије“ групе аутора. После промоције присутни су уживали уз лаке ритмове свинга и џеза које је пуштао ДЈ Мастер Флоу из Новог Сада, један од учесника на овогодишњем Џез и блуз фестивалу „Нишвил“ у Нишу. У недељу је одржана Фанзин радионица чији је модератор био Тхе Трасх Херо.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa