30. jul 2015.30. jul 2015.
U MEĐUOPŠTINSKOM ISTORIJSKOM ARHIVU OTVORENA IZLOŽBA STRIPA

BALKANSKA KONEKCIJA

Ono što je 2011. godine započela grupa zaljubljenika u strip prošlog četvrtka imali su priliku da vide i Šapčani. Doputovavši pravo iz Umetničke galerije BiH u Sarajevu izložba „comiDžconnection“ smestila se u galerijski prostor Međuopštinskog istorijskog arhiva. Kroz instalacije, printove i projekcije posetioci su imali priliku da se upoznaju sa radovima autora i strip inicijativa iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije, BiH i Srbije i sve to zahvaljujući naučnom istraživanju koje je sprovela dr Beate Njild, kustoskinja Koordinacije za istočni deo Srednje Evrope i za Jugoistočnu Evropu pri Muzeju evropskih kultura u Berlinu.
- Ovde u Šapcu mi slavimo jedan mali rođendan. Ovo je nama petnaesti grad u kome prikazujemo izložbu koja je između ostalog bila i naučnog, tj. istraživačkog karaktera tako da ima i jednu teoretsku publikaciju. Želim da se zahvalim Arhivu, Darku i svim pomoćnicima koji su nam pomogli da iznesemo i postavimo izložbu kojoj ovde želim puno uspeha kao i mnogo interesovanja, ali i da što više ljudi čita stripove - rekla je Beate Njild poželevši svima prisutnima dobrodošlicu u svoje i ime kolega koji su realizovali ovu izložbu.
Imajući za cilj da se materijalom, tekstovima, video snimcima, svedočenjima samih autora i istorijskim osvrtom na razvoj produkcije i recepcije stripa kao medijuma na širem balkanskom prostoru pruži detaljan uvid u kretanja, trendove i stanja na veoma živoj nezavisnoj sceni autorskog stripa izložba je ponudila i mogućnost učestvovanja posetilaca u stvaranju novog stripa „Never-ending comic“.
- Sa planiranjem ove izložbe krenuli smo još u februaru kada sam „surfujući“ po netu saznao za nju. Prijatelji, koji su ovde i izlagači, Vladimir Palibrk, Vuk Palibrk i Aleksandar Zograf, uputili su me na Jelenu Vukmanović zahvaljujući kojom sam stupio u kontakt sa dr Beate Njild koja se odazvala našem pozivu. Ovom prilikom zahvalio bih se Međuopštinskom istorijskom arhivu i direktoru Radu Petroviću, ULSŠ i Slobodanu Peladiću koji su potpomogli realizaciju ove izložbe, kao i drugarima iz „Kombinarta“ koji su nam pomogli pri njenom nameštanju i postavljanju ““ dodao je Darko Pavlović iz Udruženja „Svetlost“ koje je bilo koordinator ovog projekta u Šapcu.
Izložba, na kojoj posetioci mogu uživati u čitanju stripova iz male putujuće biblioteke, ali i u stvaranju jednog internacionanog stripa, biće otvorena do 4. septembra od ponedeljka do nedelje u periodu od 8 do 16 časova.
PRATEĆI PROGRAM
U okviru izložbe „comiDžconnection“ ljubitelji stripa svih uzrasta imali su priliku da prošlog petka učestvuju u radionici stripa koju je vodio jedan od autora čiji se radovi mogu pogledati u Međuopštinskom istorijskom arhivu Boris Stanić iz Pančeva. U toku večeri u prostorijama Udruženja „Svetlost“ predstavljena je i Stanićeva knjiga rađena u saradnji sa Holnđaninom Gvidom Van Hengelom „Atentat - s one strane patnje“, kao i „Slepi miševi - naše komšije“ grupe autora. Posle promocije prisutni su uživali uz lake ritmove svinga i džeza koje je puštao DJ Master Flou iz Novog Sada, jedan od učesnika na ovogodišnjem Džez i bluz festivalu „Nišvil“ u Nišu. U nedelju je održana Fanzin radionica čiji je moderator bio The Trash Hero.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa