Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
ШЕСТИ ЦЕРСКИ МАРШ

СЕЋАЊЕ НА СЛАВНУ ПРОШЛОСТ

Шести Церски марш одржаће се у недељу, 16. августа. Први пут ове године, манифестација је тематског карактера и посвећена је Момчилу Гаврићу, најмлађем српском војнику. До сада се пријавило око 1.000 учесника.
-Рок за пријављивање је истекао, али пријаве и даље стижу и апелујемо на све који желе да учествују да се пријаве. Битно нам је због организације да знамо за колико људи нам је потребна, вода, храна и превоз. Увек нам се током пута прикључи још учесника, па очекујемо да ће нас на Текериш стићи око 1.300-1.400, каже председник Удружења грађана “Церски марш“ Божидар Катић.
Као и ранијих година, Марш ће кренути од шабачке цркве. Тамо ће се учесници окупити у 7 часова ујутру и након молебана за срећан пут поћи ће се ка Текеришу. Паузе ће бити на сваких пет километара, а прва већа биће у Варни, где ће сви заједно доручковати. Након тога настављају ка Бојићу.
Марш дуг 32 километра прећи ће се нешто другачијом трасом у односу на претходне године. Уместо преко Бугарина, ићи ће се кроз Синошевић. Како Катић наводи, основни разлог је што колона у Бугаринама није успевала да остане компактна, него су се људи расипали.
На центру Волујца поново ће бити пауза од 15 минута да би сачекали оне који буду у заостатку. Окупљање пре уласка у Текериш биће код крста. Катић рачуна да ће на циљу бити након неких осам сати од поласка, око три, пола четири поподне.
-Марш је тематски посвећен Момчилу Гаврићу, па ће и програм код споменика бити прилагођен томе. Почећемо химном Републике Србије, а после тога биће одржан парастос јунацима Церске битке. Ученици ОШ “Степа Степановић“ извешће кратак приказ ратног пута Момчила Гаврића, а учесницима Марша обратиће се и његов син, Бранислав, наводи Катић.
На самом крају, у дворишту ОШ “Степа Степановић“ биће организован ручак. Као и до сада, обезбеђени су аутобуси за повратак назад у Шабац.
Покровитељи Марша су град Шабац, општине Богатић, Владимирци и Коцељева, ЈКП “Стари град“, локални аутобуски превозници и неке приватне фирме, док су два санитетска возила обезбедили Министарство одбране и Дом здравља Шабац.
Учесници ће доћи из целе бивше Југославије. Параглајдинг клуб из Добоја снимаће један део Марша из ваздуха.
Мото догађаја је “Младости, пробуди се, Србија зове“.
-Циљ Удружења је да прближи тај тежак, али и славан део наше историје, младим генерацијама, истиче Божидар Катић. Водећи се тиме, као увод у сам Марш, организоване су две трибине. На једној је тема био сам Први светски рат, а о његовим узроцима и току, говорио је Богдан Секендек. Друга трибина била је посвећена лику и делу Момчила Гаврића, а на њој је говорио проф. др Бранислав Голднер и Бранислав Гаврић. Обе трибине биле су изузетно посећене.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa