Инфо

3. септембар 2015.3. сеп 2015.
ПРОБЛЕМИ ОШ „СВЕТИ САВА“ СА ВАНДАЛИЗМОМ

ШТА ДАЉЕ?

Последње две године запослени у ОШ „Свети Сава“ имају проблеме са вандализмом неодговорних лица која константно уништавају школску имовину. Њихово обраћање за помоћ Полицијској управи Шабац, Комуналној инспекцији, Центру за социјални рад, па чак и начелници Одељења за друштвене делатности није уродило плодом.
- Покушавали смо на леп и миран начин да скренемо пажњу комшијама и надлежнима али је евидентно да проблем и дан-данас постоји. Један од већих проблема, поред исписивања графита по фасади зграде, је ломљење школске имовине и бушење фасаде. Ујутру, када дођу помоћне раднице, школско двориште препуно је папира, лименки, пластичних флаша, остатака од семенки. То се некако и може занемарити али не и то што у дворишту често проналазимо шприцеве и још много тога што је непримерено, поготово што се ради о школи за децу са сметњама у развоју ““ каже Снежана Радовановић, директорка ОШ „Свети Сава“.
Како би се, на неки начин, што боље обезбедили, захваљујући Градској управи на средствима, постављене су и камера. На улазу је истакнуто и упозорење да нема задржавања у трему школе. Све то није имало одјека.
- Морам да истакнем да је Полицијска управа Шабац сваки пут одреаговала на наш позив. Ипак, све се завршавало на индентификацији починиоца тих немилих радњи, али, с обзиром да су у питању малолетна лица, били су немоћни да било шта даље предузму. И Центар за социјални рад обавештен је. Међутим, повратну информацију немамо. Очигледно је да није уродила плодом јер се и даље наставља то хулиганство у правом смислу речи ““ додаје директорка.
Школа отвореног срца, јер је то управо својим настојањима, како ученицима тако и деци у окружењу, да подари што лепши простор за игру и дружење, суочава се са проблемима који су више од обичног несташлука. Ни катанац на капији, који се обично задржи само током две, три ноћи, ни камере, ни настојања запослених да очувају школску зграду, нису довољни. На мети су били и олуци који су волшебно нестали док се запослени питају шта је следеће на реду.
- Нико тој деци не брани да уђу у двориште. Лепо је, зеленило, справе. Али да се нарушава зграда и простор у коме деца са сметњама у развоју бораве мислим да то није у реду. Желимо да простор изгледа што лепше и боље и онда видимо да то нема неког ефекта. Ако ћемо ми да доприносимо томе да двориште изгледа лепо а неко ће да нам то скрнави и руши онда то и нема неког смисла - закључује директорка.
Овај све истакнутији друштвени проблем узима све више маха што је потврдила и недавна немила ситуација када су деца у школи ометана од стране малолетних изгредника куцкањем по прозорима, виком и непристојним коментарима. Поставља се питање ко је задужен за децу која очито имају васпитних проблема ““ родитељи, надлежне институције, држава. Очито је да је преко потребно решење које ће на најбољи могући начин успети да заштити све у ОШ „Свети Сава“ која је своја врата и срце отворила свима онима који знају да цене напоре уложене у васпитање и образовање деце, али исто тако и пруже неоспорну добродошлицу за сву ону децу којима је овај простор место за игру и дружење.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa