Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
ШУМЕ НА МЕТИ КРАДЉИВАЦА

СТАБЛА “УМИРУ” ЈАВНО

У Шумском газдинству Борања током протеклог дела године регистровали 235 власника приватних шума, чија стабла су посекли у највећем броју случајева њихови рођаци или комшије
Компактне шумске целине у Мачви су искрчене највише између 1868, и 1880. године. Током 20 века такав негативан тренд је настављен и многи шумски комплекси су уситњени. Стабла су често пута нестајала јавно, а било је и примера да је приликом враћања земље сељацима у атару Дубља за три дана и ноћи покрчена цела шума.
Пре једног века на простору баре Засавица постојало је неколико већих комплекса шума. Човек је током протеклих година и на овим просторима својим негативним утицајем нарушио природну целину.
И протеклих година, нарочито за време комасације земљишта у Мачви и током спровођења Закона о враћању одузете земље сељацима, готово преко ноћи нестале су многе шуме. Нико их није заштитио па је та хајка настављена.
- Шумско газдинство Борања брине о приватним шумама на подручју 15 општина, бившег Подринско- Колубарског региона. То је подручје од око 110.000 хектара шума. Радимо планове, стручно техничке послове и бринемо се проблемом бесправне сече стабала. У протеклом делу године захтевом ради заштите од незаконите сече стабала нам се обратило 235 власника приватних шума, а регистровали смо посечених 7.239 метара кубних дрвета. То су најчешће урадили рођаци или комшије оштећених, а захтеве добијамо у различитим периодима у години и ту не бих рекла да постоји неко правило. У прошлој години таквих захтева је било 394, а процењено 17.468 метара кубних бесправно посеченог дрвета. Наше могућности да им помогнемо су мале и остаје могућност да одштету траже путем инспекцијске службе и судских органа, каже Славица Петровић самостални референт за приватне шуме и заштиту животне околине у овом шумском газдинству, које је пре десетак година уз помоћ надлежног Министарства и жељу грађана подстакло садњу шума на земљишту, углавном шесте, седме или осме класе на стотинак хектара. Данас су те субвенционисане површине намењене пошумљавању уз помоћ надлежног Министарства знатно мање. Самим тим смањене су и могућности заштите животне околине, на овај начин.
Данас су многе шуме прилично проређене. Појавиле су се и шумокрадице. То прећутно констатују многи власници шума, који нежељене госте често застају у крађи огревног дрвета. Нажалост, кажу оштећени то им је и све што могу да учине. Истина нису ретке ни свађе, препирке са лошим исходом. Полиција и одговарајућа инспекција више смичу раменима, предлажу велику папирнату процедуру, која би оштећене доста коштала, а исход би често био неизвестан. Тако су власници шума скоро принуђени да од свега “дижу руке”, а незадовољство често вербално исказују. То је ових дана изражена појава, “подгрејана” скором зимом, кризом и високом ценом огрева. Угља, тврде одговорни има довољно, а то је уочљиво и на бројним стовариштима у Шапцу и околини. Многи су се овим и снабдели благовремено, најчешће преко својих синдикалних организација али права сезона тек предстоји.
Огревно дрво је и даље на цени, а истовремено најјефтиније грејање, те се многи и овог пута опредељују за њега. Цена је око 40 евра за кубик. Понуда изузетно добра, а ни тражња не заостаје.
Атари у појединим мачванским селима, које је делила шума, просто су састављени. Шуме исечене. Тако је нарушена и природна околина, нестала станишта многих животињских врста, а у овим шумама некада су се скривали и људи у потрази за “заклоном” од Турака.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa