Инфо

1. октобар 2015.1. окт 2015.
САОПШТЕЊЕ ГРАДСКОГ ОДБОРА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

ПЕТИ ОКТОБАР – ПЕТНАЕСТ ГОДИНА КАСНИЈЕ

Пети октобар је неоспорно један од преломних догађаја новије српске историје јер је означио промену аутократског, репресивног режима симболизованог у лику Слободана Милошевића и отворио европски пут за Србију као демократску земљу.
Данас, петнаест година касније, они против којих смо се борили поново су на водећим државним положајима. Они који су заборавили своју прошлост обећавају нам бољу будућност. Док се декларативно залажу за петооктобарске вредноси, гуше нам грађанске слободе и бране нам основна људска права. Једина идеологија која данас влада је једноумље. Једина вредност је послушност. Једина воља је Александрова.
Уместо напред, враћамо се у назад. Време нам тече ка месту где су хиљаде изашле на улицу да траже своја права, да узму свој живот у своје руке. Ти људи, као ни Демократска странка нису заборавили за какве су се идеје борили, шта су идеали у које верују.
Можда пут није био какав смо очекивали али то не значи да треба да променимо циљ. Зато ће Демократска странка и даље бити ослонац свим пристојним грађанима Србије који одбијају да забораве деведесете.
Можда је демагогија заменила истину али то не значи да не знамо када нас лажу. Можда граде нове мегаломанске градове на води али то не значи да не видимо каква је пустош на сувом. Можда пате од амнезије али то не значи да немају историју. Можда цар заиста верује да му је одело ново али то не значи да није го.
Лоши ђаци могу да препишу али никада не науче. Зато идеју модерне, демократске земље могу да остваре само они који су ту идеју створили и борили се за њу првог 5. октобра али и сваког наредног.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa