Инфо

1. октобар 2015.1. окт 2015.
БОГАТИЋ

САЈАМ ОРГАНСКИХ ПРОИЗВОДА

Органска производња у шабачком и сремскомитровачком крају поприма све већи број поклоника, док је то у селима општине Богатић тек у повоју. Такву ситуацију потврдио је и тек одржан Први сајам органских производа одржан недавно испред зграде Скупштине општине Богатић у организацији Зелених Србије, Покрета за Богатић.
На сајму се појавило двадесетак излагача из Лојаница, Футога, Новог Сада, Засавице, Богатића и других крајева Србије где је ова производња узела више маха. Они су изложили мање количине воћа, поврћа, меда, ракије и других махом животних намирница чија производња подлеже строгом закону сертификованих органских производа.
- То обезбеђује висок квалитет, здравствену безбедност и сигурност за потрошача. Велики системи су принуђени да увозе органске намирнице попут поврћа и житарица, јер их у Србији нема довољно. Пласман органских производа је сигуран, цена боља, веће субвенције. За Мачву али и читаву околину је посебно битно очување природних ресурса. Ми већ имамо катастрофу у најави у погледу загађења вода и грозну ситуацију са ГМ сојом сваке године, каже Александар Фирауновић, организатор сајма.
Органска производња је изузетно погодна за произвођаче на малим поседима. Статистички подаци говоре да је просек власништва над земљиштем 4, 5 хектара. То је тврде стручњаци савршено за породичне органске фарме, које би практично запослиле све чланове домаћинства.
План организатора је да овај сајам постане традиционалан, а већ наредне године траје два дана. Први би се садржао у едукативним радионицама, где би о значају органских производа говорили стручњаци, док би се другог дана одржавала изложба производа.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa