Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
ЈКП “ТОПЛАНА ШАБАЦ“ СПРЕМНО ДОЧЕКАЛА НОВУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

БЕЗ ПОСКУПЉЕЊА ГРЕЈАЊА

ЈКП „Топлана Шабац“ донела одлуку цена даљинског грејања у стамбеним објектима остане иста као прошле године, док ће рачуни за грејање пословног простора бити нижи
Неоубичајено хладно време у октобру условило је да ЈКП „Топлана Шабац“ и пре почетка званичне грејне сезоне почне са умереним загревањем стамбених и пословних објеката који користе услуге даљинског грејања. Систем даљинског грејања током топлих проба и загревања стамбеног и пословног простора смањеним капацитетом функционисао је готово без икаквих проблема.
- Сходно Закону о енергетици и Закону о комуналним делатностима, град Шабац је донео одлуку о начину и условима снабдевања топлотном енергијом. Она дефинише делатност ЈКП „Топлана Шабац“. Да би се делатност обављала на најбољи могући начин, наше предузеће у сваком тренутку мора бити спремно за рад и функционисање. ЈКП „Топлана Шабац“ поседује модерна постројења и уређаје, а квалитетан рад гарантују стручни кадрови. Током лета смо извршили редовно ремонтовање свих постројења и подстаница, те спремни дочекујемо нову грејну сезону. Иако је прописано да сезона грејања у Шапцу, ако и свим другим градовима у Србији, почиње 15. октобра, ми смо четири дана пре тог рока почели са умереним загревањем стамбених и пословних објеката. Наш систем и дистрибутивна мрежа су у веома добром стању, те су нам се јављали и грађани који су похвалили то што смо и пре планираног рока почели са грејањем. Наравно, с обзиром на износе дневних температура, ради се о умереном загревању са смањеним капацитетом, а у складу са просечним дневним температурама наставићемо овај посао, каже директор ЈКП „Топлана Шабац“ Срећко Ђурић.
Како би се избегли губици траспорта топлотне енергије у мрежи, и како би грађани имали што квалитетније грејање, током лета су обављени радови на ремонту постројења и реконструкцији топлотних подстаница.
- Радници ЈКП „Топлана Шабац“ имају доста посла током читаве године. Током лета обавили смо радове на санацији вреловода у дужини већој од 700 метара, како би се избегли кварови у грејној сезони. У претходна три месеца извршена је реконструкција 105 топлотних подстаница, из програма Немачке развојне банке. То ће омогућити квалитетније грејање, мање губитке на топлотној мрежи и ниже рачуне за наше суграђане. Корист од ових активности је обострана, како за наше кориснике, тако и за само предузеће, јер се смањује количина енергената који се користе за грејање. Велику подршку у овом послу пружио нам је град Шабац, који је обезбедио новац за ову намену, додаје наш саговорник.
ЈКП „Топлана Шабац“ разматрала је Уредбу Владе Србије о методологији и обрачунавању цене грејања. Анализом и применом овог документа донета је одлука да цена даљинског грејања за грађане не поскупи, односно да остане на нивоу прошлогодишњих, док ће рачуни за грејање пословних објеката ове године бити нижи.
- Ми смо на време склопили уговоре о набавци и испоруци гаса са снабдевачем, „Србијагасом“. На цену даљинског грејања утичу многи фактори. Осим цене гаса у њу улазе и дистрибуција гаса, царински трошкови, као и фискални део. Када би ми у потпуности применили Уредбу о утврђивању методологије за одређивање цене грејања, имали бисмо потпуно право да повећамо цену грејања, као што су неке топлане у Србији и урадиле. Узевши у обзир све аспекте, ми смо предложили да цена даљинског грејања за кориснике у стамбеним зградама остане иста као и прошле године. Са друге стране, применом Уредбе успели смо да омогућимо ниже цене даљинског грејања за пословни простор. Уместо односа 1.0 : 2.5, уредба прописује да цене даљинског грејања за потрошаче у стамбеним и пословним објектима могу бити највише 1.0 : 1.25. На тај начин све категорије корисника биће задовољне, а обезбедиће се и одрживост пословања предузећа, каже директор ЈКП „Топлана Шабац“ Срећко Ђурић.
Поздрављамо активности града које се односе на изолацију стамбених зграда. Овај пројекат значајно доприноси смањењу потрошње енергената, бољем загревању простора и нижим рачунима, каже директор ЈКП „Топлана Шабац“ Срећко Ђурић.
За разлику од Шапца, где ће цена даљинског грејања стамбених објеката остати на нивоу прошлогодишње, потрошаче у Београду, Суботици, Лесковцу и неколицини других градова и општина, у новој грејној сезони очекују нови, увећани рачуни за даљинско грејање.
Услов одрживости система грејања је редовно измиривање обавеза. „Србијагас“ не толерише кашњење у плаћању, ми морамо наше обавезе да исплаћујемо у року. Грађани своја дуговања могу измирити и путем репрограма, те позивамо грађане који имају дуговања да нам се јаве и да заједно пронађемо најбољи модел за измиривање обавеза, наводи Ђурић.

М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa