Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
ОД 5. НОВЕМБРА У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ „ВЕЧЕРИ ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА У ШАПЦУ“

ПРАЗНИК ЗА ГРАД

Поводом „Вечери Душана Ковачевића у Шапцу“, које ће се одржати од 5. до 13. новембра, у пробној сали Шабачког позоришта протеклог понедељка одржана је конференција за новинаре. Том приликом директор Шабачког позоришта Зоран Карајић истакао да је „ова смотра стваралаштва представа рађених по Душановим текстовима и углавном његовој режији празник за Шабац“.
- Надам се да ћемо уживати. Тринаестог новембра биће једно дивно вече и то дружење са Душаном Ковачевићем и његовим пријатељима. Мало је познато да је Душко поред свог невероватног драмског опуса писао и стихове које ће говорити Бранислав Лечић, Нина Јанковић, Тихомир Станић и ја, док ће песме из филмова, које је такође он написао, певати свирати „Влада и Бајка“, Микица Антонић и Лепи Мића кога знамо из филма „Ко то тамо пева“. То вече за нас Шапчане биће значајно јер ће Душко свом граду поклонити писаћу машину на којој је написао скоро све своје драме, као и комплете сабраних дела Библиотеци шабачкој, Народном музеју и Шабачком позоришту. Позивам Шапчане да обавезно дођу, посебно последње вечери, јер ће сав приход бити дат у хуманитарне сврхе једној од дечјих установа у нашем граду - додао је Карајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да Шабац треба да се поноси великим људима из шабачке историје, стваралаштва, културе, уметности, образовања.
- Један од највећих живих представника свега тога је Душко Ковачевић. Нама је велика част да је одлучио и пристао да направимо један квалитетан програм. Сам назив је ствар симболике. Ствар тога како нас виде они који нису из Шапца и како ми сами себе видимо, шта желимо да постанемо и шта желимо да будемо. Шабац јесте провинција али провинција само као географски појам. Провинцијализма имате и у великим градовима. Ми се трудимо да будемо град без провинцијализма, да подигнемо културу на један заиста висок ниво, да пружимо шансу младима да у тој култури виде неки свој будући пут и да тако будемо изграђени као једно боље и самосвесније друштво - изјавио је градоначелник.
Ову изузетну манифестацију коју град Шабац и Шабачко позориште приређују у част свога суграђанина, великог драмског писца, сценаристе, режисера, отвориће Звездара театар извођењем представе „Рођендан господина Нушића“ у режији Небојше Брадића. Наредне вечери, 6. новембра, Народно позориште у Београду извешће балет „Ко то тамо пева“. Од 9. до 12. новембра Шапчани ће имати прилику да погледају представе Атељеа 212 „Свети Георгије убива аждаху“ у режији Љубомира Муција Драшкића, Црногорског народног позоришта из Подгорице „Урнебесна трагедија“ у режији Вељка Мићуновића, Звездара театра „Кумови“ и „Генерална проба самоубиства“ у режији Душана Ковачевића.
Симпозијум театролога посвећен делу Душана Ковачевића одржаће се 7. новембра са почетком у 11 часова. Планирани филмски маратон, који је био предвиђен да се одржи у недељу, 8. новембра, отказан је.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa