Инфо

19. новембар 2015.19. нов 2015.
ЗаШтита и исхрана биљака у зимском периоду

СМАЊИТЕ РИЗИК НА МИНИМУМ

Нагли долазак ниских температура, прекомерна влажност ваздуха и промаја, главни су фактори ризика за обољења биљака зими.
Заливање биљака
По правилу, биљке у јесен смањују потрошњу воде на минимум. Зато их стално пратимо, а количину заливања прилагођавамо њиховим потребама. Са захлађењем (падом температуре) биљке аутоматски редукују потрошњу воде, јер се успоравају његови физиолошки процеси. И зато се повећава ризик од прекомерног заливања и појава могућности труљења корена. У ово годишње доба се не препоручује пресађивање биљака. Најбоље је то урадити у пролеће.
Прихрањивање биљака
У јесен опада и потрошња хранљивих материја, зато већ у октобру престајемо са прихрањивањем собних биљака. Прекомерно додавање било каквог хранива може да проузрокује гомилање соли у супстрату, што може довести до фитотоксичности. Степен и брзина потрошње хранива зависи од температуре ваздуха. Кад температура ваздуха падне, почињу да се стварају услови слични мировању са минималним или никаквим растом. Неискорићено храниво се акумулира у супстрату. Изузетак су биљке: млечика (Еупхорбиа), азалеја (Азалеа), циклама (Цyцламен), које цветају од позне јесени па све до зиме. Зато је њих потребно прихрањивати.
Одстрањивање осушених делова биљака
Код цветница настављамо са одстрањивањем осушених или оштећених цветова. Посебно је осетљива поинзеција (Божићно дрво), пре свега на кратке дане. Зато није довољно да их само прихрањујемо и заливамо, већ треба пазити да добијају довољну дозу природне дневне светлости.
Код лисно-декоративних врста, наставља се одстрањивање оштећених и угинулих листова. Препоручује се да се више не орошавају или да се прскање знатно редукује. У периоду пре почетка грејања просторија у стану, биљкама може да штети не само повећана влажност ваздуха, већ и капљице које се задрже на листовима.
Спречите болести биљака
Стабљике и корење биљака треба контролисати како би установили да ли су нападнути трулежом, јер баш у овом периоду постоји опасност да погрешно проценимо потрошњу воде. Ако се ова болест појави реагујемо прскањем беномилом, сумилеџом и телдором.
Веома важно је одстранити сваки осушен или увео лист и цвет, јер представљају потенцијалну опасност од болести коју проузрокује сива плесан (Ботрyтис сп). На ово обољење су осетљиве пре свега афричке љубичице (Саинтпаулиа) и циклама.
Поред добре неге, превентивна заштита фунгицидима је боље решење од чекања да се инфекција појави. Пеге на листовима се појављују када су листови веома мокри или је ваздух јако засићен влагом.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa