Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
ЕКОС И ЕВРОПСКИ ЦЕНТАР ЗА ЕКОЛОГИЈУ

ЗАШТИТИМО ЦЕР - ЗАШТИТИМО БУДУЋНОСТ

ЕКОС Шабац и Европски центар за екологију, покренули су иницијативу да се планина Цер прогласи за парк природе. Тим поводом, у уторак је организована трибина “Заштитимо Цер – заштитимо будућност”, на којој су говорили проф. др Слободан Пузовић, покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, проф. др Бобан Томић, члан Удружења МРИ Логосфера, Слободан Симић, управник Специјалног резервата природе Засавица и Ђорђе Петровић, биолог и члан Научно-истраживачког друштва студената Биологије “Јосиф Панчић” Универзитета у Новом Саду.
У Србији је заштићено око 6% територије, а стандарди ЕУ подразумевају 17% територије под заштитом државе. Цер представља подручје добро очуваних природних вредности са екосистемима и живописним пејзажима. Потребно је заштити ово подручје да би се омогућило очување укупне геолошке и биолошке разноврсности, као и задовољење научних, образовних, естетских, културних, туристичких, здравствено-рекреативних потреба и осталих делатности усклађених са традиционалним начином живота и начелима одрживог развоја.
На Церу постоји пећина каналског типа, која је истражена у дужини од 120 метара, неколико водопада, од којих је највећи 6 метара и још много тога. Предложено подручје за заштиту је 19.000 хектара, рекао је Немања Арсеновић из Европског центра за екологију у препуној сали Културног центра.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa