26. novembar 2015.26. nov 2015.
EKOS I EVROPSKI CENTAR ZA EKOLOGIJU

ZAŠTITIMO CER - ZAŠTITIMO BUDUĆNOST

EKOS Šabac i Evropski centar za ekologiju, pokrenuli su inicijativu da se planina Cer proglasi za park prirode. Tim povodom, u utorak je organizovana tribina “Zaštitimo Cer – zaštitimo budućnost”, na kojoj su govorili prof. dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, prof. dr Boban Tomić, član Udruženja MRI Logosfera, Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica i Đorđe Petrović, biolog i član Naučno-istraživačkog društva studenata Biologije “Josif Pančić” Univerziteta u Novom Sadu.
U Srbiji je zaštićeno oko 6% teritorije, a standardi EU podrazumevaju 17% teritorije pod zaštitom države. Cer predstavlja područje dobro očuvanih prirodnih vrednosti sa ekosistemima i živopisnim pejzažima. Potrebno je zaštiti ovo područje da bi se omogućilo očuvanje ukupne geološke i biološke raznovrsnosti, kao i zadovoljenje naučnih, obrazovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih delatnosti usklađenih sa tradicionalnim načinom života i načelima održivog razvoja.
Na Ceru postoji pećina kanalskog tipa, koja je istražena u dužini od 120 metara, nekoliko vodopada, od kojih je najveći 6 metara i još mnogo toga. Predloženo područje za zaštitu je 19.000 hektara, rekao je Nemanja Arsenović iz Evropskog centra za ekologiju u prepunoj sali Kulturnog centra.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa