Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ШАПЦУ

ЗЛОЧИНИ ВЕРМАХТА

Изложба „Злочини Вермахта у Србији за време Другог светског рата“, отворена је протеклог четвртка у Народном музеју у Шапцу. Први пут је постављена 28. јануара, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, у Дому војске Србије. После Београда, неколико хиљада људи ју је посетило у Панчеву, Крагујевцу, Трстенику, Нишу, Лозници, Крушевцу и Краљеву. Ово је њено девето презентовање јавности.
- Чињеница је да су се догодили злочини Вермахта, међутим, у делу међународне јавности, посебно код поражених снага, ширила се погрешна представа да немачка регуларна војска није чинила злочине. Документа и фотографије на овој изложби јасно сведоче да је реч о организованом злочину који је осмишљен још у време идеје о националсоцијализму и расне теорије у Немачкој. Изложба није антинемачка, али је антифашистичка. Немци су желели да се освете Србима за страховит пораз који су претрпели у Првом светском рату, међутим, непријатно су се изненадили и у Другом рату, који је, на жалост, а захваљујући њима, био један од најбруталнијих сукоба у људској цивилизацији, рекао је Мирољуб Филиповић, аутор изложбе.
Међу потресним сведочанствима о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, налазе се и два документа, која је аутор апострофирао. Један је оригинални филм који је снимљен у априлу 1941. године у Панчеву, када су немачке окупационе власти обесиле осамнаест, а потом стрељале још осамнаест Панчеваца збг наводне освете, јер је неко претходног дана убио двојицу Немаца. Касније се, међутим, испоставило да су се они, пијани потукли у кафани, а затим убили један другог. Ту је и документ из јуна 1945. године, којим се доказује техничка исправност специјалних возила, а односи се на душегупке камионе - убице. То је био камион тип „заурер“ од пет тона, који је могао да прими 50 људи. Жртве су превожене до Јајинаца, где су већ биле ископане раке. Помоћу ових камиона-убица, од почетка априла до краја маја 1942. године, угушено је око 8.000 Јевреја и 632 партизана у Београду.
Покровитељ изложбе је Министарство за рад, запошљавање и борачка и социјална питања.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa