Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
МИТАР ПАЛИКУЋА ОБЕЗБЕДИО ПЛАСМАН НА ПАРАОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

Митар за историју

Први дан нове године озваничио је још један историјски резултат за шабачки спорт. Нећемо имати само представнике у Рио де Жанеиру у августу, већ и у септембру, на Параолимпијским играма, на истој локацији. На смотри најбољих спортиста за особе са инвалидитетом, у стоном тенису, Србију ће представљати наш Митар Паликућа. Крај 2015. дочекао је на седмој позицији светске ранг листе, што је било више него довољно за велико достигнуће.
Категорије у спортовима за особе са инвалидитетом одређене су на основу степена инвалидитета. Систем квалификација које је прописао Међународни параолимпијски комитет (МПОК), у класи 5 седећих такмичара стонотенисера, којој припада Паликућа, гарантовао је место само континенталним првацима, као и осморици најбоље пласираних са ранг листе Светске стонотениске федерације, без обзира на континент са кога долазе.
После бронзе на Светском првенству у Кини, најважније, преломно, такмичење за Митра било је Европско првенство у Данској (Вејле) октобра прошле године. Здравствени проблеми значајно су пореметили план припрема, неколико месеци није тренирао, али опет је Шапчанин нашао снагу да освоји медаљу у Скандинавији.
Митар Паликућа суверено осваја прво место у својој групи. Четина, репрезентативца Немачке и Чеха Тесара, побеђује са макисмалних 3:0, док је представника Турске, Озтурка (боље пласираног на листи светске федерације), савладао 3:2. На путу до полуфинала елиминисао је Хантера (Велика Британија) још једном без изгубљеног сета. Каснији победник и први стнотенисер света у овој категорији, Томи Урхауг из Норвешке, био је бољи од нашег репрезентативца у полуфиналу.
- Само шампион је обезбеђивао, по пласману, Олимпијске игре, док су остали морали да се надају некој од водећих позиција на светској листи. Услед проблема са здрављем, био сам неактиван, а то и Светска федерација санкционише одузимањем неких бодова. Ја сам остао без 70 поена, но добре игре у Данској и претходна „залиха“ умањиле су њихов значај, те сам годину завршио на седмом месту са 1.300 бодова – истиче репрезентативац и члан новосадског клуба „Спин“.
Подсећамо да је Митар Паликућа био на прагу ПОИ у Лондону 2012. године. Био је 12. стонотенисер света, што је требало да гарантује пут у Енглеску. Међутим, организатор је искористио право да додели специјалну позивницу домаћем играчу, што је практично било место Шапчанина. Као велики спортиста и човек, Митар је то прихватио спортски и четири године касније стигао тамо где му је, по квалитету, место одавно. Игре ће бити одржане у Рио де Жанеиру од 7. до 18. септембра. Ко познаје Митра, зна да ни у Риу не жели епизодну, већ једну од главних улога.
Д.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa