Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
МАЊИ РАЧУНИ ЗА СТРУЈУ ИЛИ ГАС ЗА УГРОЖЕНЕ

ПОМОЋ НАЈСИРОМАШНИЈИМА

Нова Уредба Владе Републике Србије о енергетски заштићеном купцу омогућиће већем броју грађана да стекне тај статус
Материјално угрожени грађани ће и у наредном периоду моћи да рачунају на повластице приликом плаћања рачуна за утрошене енергенте. Процене су да ће новом Уредбом Владе Републике Србије о енергетски заштићеном купцу ово право моћи да оствари око 200. 000 грађана. Они ће, додуше, морати да се определе да ли желе да се умањење рачуна односи на испоручену електричну енергију, или за утрошени гас.
- Новом Уредбом о енергетски заштићеном купцу право на повластице могу да затраже и породице чијем члану обустава испоруке струје или гаса може да угрози живот или здравље. То право стичу на основу поднете медицинске документације. Појединих новина има и у самом начину стицања статуса енергетски заштићеног купца, попут могућности подношења жалбе Министарству енергетике, у року од 15 дана од дана пријема решења о неодобравању овог статуса, наводи Ана Топаловић, сарадник у Одељењу за друштвене делатности.
Захеви за стицање статуса енергетски заштићеног купца предају се на Јединственом шалтеру Градске управе Шапца, а све информације у вези са остваривањем овог права могу се добити у Одељењу за друштвене делатности. Документација која је потребна за остваривање овог права није се мењала у односу на прошлу годину.
- Потребно је доставити доказ о пребивалишту и сродству са подносиоцем захтева и члановима домаћинства. Неопходан је и доказ о укупним месечним примањима, уверење из Службе за катастар непокретности и уверење из Пореске управе, као и последњи рачун за електричну енергију или за гас, додаје наша саговорница.
УСЛОВИ ПОТРЕБНИ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА
Право на 120 киловата бесплатне електричне енергије, или 35 кубика гаса, има једночлано домаћинство са приходом до 13.595 динара, које месечно троши до 480 киловата струје. Лимит за двочлана и трочлана домаћинства је 19.795 динара, при чему могу да добију бесплатних 160 киловата електричне енергије, или 45 кубика гаса, ако не троше више од 640 киловата. Четворочлане и петочлане породице не смеју имати на располагању више од 25.990 динара како би добили 200 киловата струје или 60 кубних метара гаса. Домаћинства са шест или више чланова имају право на 250 киловата електричне енергије, или 75 кубика гаса, ако им приход не премашује 32.684 динара. Заштићеним категоријама рачуни ће бити умањени током јануара, фебруара, марта, октобра, новембра и децембра.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa