Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем

ДВА МИЛИОНА ЕВРА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем у 2016. години улагаће у уређење градског и сеоског подручја, као и опремање Северозападне радне зоне
Од 230 милиона динара са којима Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем располаже ове године, 132 милиона биће уложено у радове на градском подручју. Поред уређења улица, ове године акценат ће бити стављен на сређивање зелених површина.
- Осим редовних обавеза, као што су одржавање тротоара, реконструкција и изградња улица, шљунчење путева и одржавање јавне расвете, велику пажњу посветићемо зеленим површинама у граду. У марту ће бити готова реконструкција Великог парка, а планирамо да обавимо радове и на уређењу паркова код Соколског дома и у Масариковој улици. Постоји иницијатива и за сређивање платоа испред „Зоркиног“ солитера, односно Винаверовог трга, каже Владимир Недељковић, директор Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем.
Град ће, кроз пројекте „Два на динар“ и „Три на динар“ финансирати радове у сеоским месним заједницама, које од недавно имају могућност да троше и сопствена средства, прикупљена на основу пореза на имовину. Опредељена средства за побољшање услова живота на селу износе 37 милиона динара.
- У разговорима са представницима савета месних заједница и повереницима доносимо закључке о томе шта је најважније да се уради у одређеном селу. Шабачка села сада имају могућност да самостално одлучују о томе на шта ће се трошити порез на имовину прикупљен на територији њихових села, а ми смо као град ту да им помогнемо. У пројектима који буду захтевали више средстава од оних које имају на располагању, град ће им помагати кроз програме „Два на динар“ и „Три на динар“. Циљ ових активности је да се побољшају услови живота на селу, наводи Недељковић.
За уређење Северозападне радне зоне опредељен је 61 милион динара, јер, према речима нашег саговорника, постоји велико интересовање инвеститора за куповину плацева на овој локацији.
- Постоји велико интересовање инвеститора, како малих, тако и великих. Ми испуњавамо наше обавезе према свима, односно обезбеђујемо комплетну инфраструктуру испред њихових парцела. До сада смо тако радили, а нема разлога да буде другачије ни у будућности, тако да смо за ове послове определили доста новца, каже наш саговорник.
Град уместо инвеститора финансирао изградњу нове улице
Уместо новцем инвеститора, који није уплатио накнаду за уређење грађевинског земљишта, иако је изградио стамбени објекат пре четири године, Новопројектована улица гради се средствима из градског буџета. Нова саобраћајница која повезује Кнез Михаилову и улицу Краља Милана, биће дуга 140 метара, имаће тротоаре и седам паркинг места. Радови на овом послу, вредном три милиона динара, биће готови у марту.
- У току је судски спор са инвеститором који није испунио уговорене обавезе. Иако је његова обавеза још пре четири године била да уплати средства којима би се финансирала изградња ове улице, то се није догодило. Поштујући захтеве станара, који нису криви због неодговорности инвеститорима, одлучили смо да самостално финансирамо овај посао, каже Недељковић.
Велики парк у новом руху
На пролеће, потпуно нови изглед добиће и шабачки Велики парк. На највећој зеленој површини у центру града до скоро су били актуелни радови на уређењу пешачких стаза и замени јавне расвете, а остатак посла биће окончан на пролеће.
- Велики парк ће од марта имати сасвим нови изглед, који ће се, уверен сам, веома допасти нашим суграђанима. Асфалтирање стаза које ће бити оивичене гранитним коцкама почеће чим временски услови дозволе, односно када температура ваздуха буде изнад 15 степени. На пролеће ћемо одабрати и извођача радова за уређење улаза у парк, а у оквиру саме зелене површине биће доста нових садржаја, намењених пре свега породицама са децом, наводи Недељковић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa