Инфо

4. фебруар 2016.4. феб 2016.
ИЗЛОЖБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ВИЛЕ И ВИЛЕЊАЦИ

У галерији Културног центра је постављена изложба фотографија “Виле и вилењаци - Артуси“ Иве Лулић. Циклус ових фотографија започео је пре шест година у раду са штићеницима Дома за децу без родитељског старања “Владимир Назор“.
- Свако дете има своју оригиналну сценографију и свој крајолик у којем царују љепота и машта. Фотографије су бајковите, али је све на њима стварно. Сви ефекти су природни, а намјерно се не користе разни програми за додавање ефеката. Фотографски ефекти се креирају на лицу мјеста (дјечја пиротехника, маштовити костими, бодy паинт шминка), а богатство боја постигнуто је употребом професионалне фотографске опреме и расвјетом која омогућује разиграност свјетла и сјене, те осјећај надреалности, каже ауторка.
У народном веровању виле и вилењаци представљају мудра бића магичних моћи, која помажу људима и доносе радост. Живе у заједницама на планинама, ливадама, поред река, у мочварама, крошњама стабала...
- Клинци из домова за незбринуту дјецу су прави мали вилењаци. Они су заиста посјебни и чини се да свијет разумију боље од нас осталих. Као и прави вилењаци, живе у заједници, помажући једни другима у одрастању, додаје Лулићева.
- Ово је несвакидашња изложба младе историчарке уметности која нам долази из Загреба. Специфичност њеног истраживања је у томе што она фотографише децу, коју облачи у костиме и поставља у одређени простор у природи, режирајући фотографију. Ива је самостални уметник који се озбиљно предаје уметности, врло је препознатљива и особена, каже историчарка уметности Соња Петровић Јагић.
Ива Лулић је рођена 1979. године у Загребу. После завршене Гимназије, уписала је Филозофски факултет на ком је дипломирала Повијест умјетности и Етнологију. Фотографско образовање је стекла на Архитектонском факултету, где је похађала трогодишњу наставу - Фотографија и филм. Чланица је УЛУПУХ и Хрватске заједнице самосталних умјетника. Добитница је Награде за најбољу младу уметницу 2012. године.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa