Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ СНИМАЊА КОРИТА САВЕ

ПРВИ КОРАК КА ЛУЦИ

Хидролошко снимање корита Саве показало да на деоници код Шапца не постоје никакви проблеми за обављање свих врста речног саобраћаја
Четири и по километра пловног пута Саве код Шапца у потпуности су безбедна за путнички и теретни саобраћај, показали су резултати снимања речног корита. Прописана дубина од 2.3 метра је надмашена на свим тачкама, пошто дубина речног дна на сниманим локацијама износи од три до 15 метара. Овим мерењем завршена је прва фаза пројекта који за крајњи циљ има изградњу луке у Шапцу.
- Зона коју смо снимали је апсолутно безбедна. Што се тиче изградње путничког и теретног пристаништа, постоје радови који морају бити извршени у наредном периоду. Када се буду знале тачне локације на којима ће се налазити пристаништа, знаће се и укупна вредност овог пројекта, навео је др Саша Јовановић, члан тима градоначелника Шапца задужен за изградњу луке.
Следећа фаза, багеровање, подразумева уређење приобаља Саве.
- У овој фази ће се са речног дна ископавати наноси који су смањили дубину речног корита уз саму обалу. Ови радови ће се обављати од Старог моста до ушћа Церског ободног канала у Саву, тако да ће и плажа на Старом граду бити много уређенија већ овог лета, додаје наш саговорник.
Чист пловни пут има велики значај за Шабац, посебно у привредном смислу, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који је похвалио тим стручњака за добро урађен посао.
- Следећи корак је налажење извођача који ће очистити корито у приобаљу. Луку градимо да би подстакли привреду у Шапцу, односно отварање нових радних места јер је наш циљ да свако ко жели да ради добије прилику за то. Сигуран сам да Шабац може да постане центар лучког теретног саобраћаја, што ће омогућити да се велике количине робе нађу у граду, а затим дистрибуирају до својих одредишта, рекао је Зеленовић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa