Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
ПОВРТАРИ УВЕЋАВАЈУ ЗАСАДЕ

ИШЧЕКУЈУ БОЉЕ ВРЕМЕ

Драган Лукић из Горње Врањске, двадесетак година ради на имању које из лета у лето увећава површине под поврћем. Ове године биће то два хектара а већ је припремио расаду за по 30.000 струка парадајза, 7.000 краставаца и 2.000 паприка. Производња уз заливни систем је олакшана али истрајног произвођача брине неизвесност и увек дискутабилне цене.
- Нико не брине о пољопривреднику и неке стратегије нема. Ми на својих 13 хектара земље и 20 које обрађујемо припремамо храну за 90 дебелих свиња а имамо и преко два хектара трешње. Присиљени смо да сваштаримо јер после сушне године дотукле су нас свиње као нова катастрофа. Али из ове се коже у другу не може, каже Драган који пола живота траје у повртарству.
Уз мајку Драгицу, супругу Наташу и синове Немању и Марка те шест радника од јутра до сутра се изгара али дилеме за ученике средње пољопривредне школе нема.
- Остаће на селу каже поносни отац, јер ја сам убеђен да ће пољопривреда итекако опстати и донети боље дане. Да имамо помоћ где би нам крај био али понављам, ту смо где смо. Синови ће мојим стопама нема друге, убеђен је Драган Лукић.
Воће је нова преокупација узорног произвођача који има засад од два и по хектара трешње која би у перспективи могла бити и уносан посао и ино димензија ако се испоштује квалитет.
- Наравно мора се мислити на све па и на заштиту рода пошто воду имамо. Трешња је посао који ће тек да покаже колико може да врати сељаку али о том потом, ја сам се одважио на тај корак јер мора се напред.
О тову свиња најрадије не прича. Цена је понижавајућа али иако се бележи губитак има 90 грла у тову.
- Сваштаримо јер ко зна шта нас може изненадити. Ја сам поражен стањем са откупом свиња, али то је већ нешто што смо преболели. Надамо се да ћемо се извући на нечем другом пошто време пољопривреде мора доћи. Само упорни ће га уживати. Намерно кажем уживати, јер ми се рада не бојимо па ни тога што сада сезона траје целе године, а имамо само шест радника. Долази боље време будите сигурни, поручује произвођач који плени упорношћу. По виђеном и квалитетном, а будућност је осигурана вредним потомцима.
Горња Врањска је повртарски рај, али и мука која се тешко да препричати. Недалеко од града све је више младих који остају на селу које опет вапи за помоћ. Тек да имају пристојне цене за почетак.
С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa