Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
ПоЧели радови на санацији отпадне јаловине из рудника „ЗајаЧа“

РЕШЕЊЕ ДЕЦЕНИЈСКОГ ПРОБЛЕМА

За уклањање 600 хиљада тона тешких метала који угрожавају здравље грађана, Министарство пољопривреде и заштите животне средине издвојило је 216 милиона динара
Последњег дана марта почели су радови на санацији отпадне рудне шљаке (јаловине) из рудника „Зајача“ код Лознице, који представља једну од црних еколошких тачки Србије још од 2006. године. Санацијом рудника ће се трајно решити проблем загађења пијаће воде, ваздуха и земље тешким металима које годинама уназад угрожавају здравље локалног становништва. Отварању радова су присуствовали државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Стана Божовић, градоначелник Лознице, Видоје Петровић и представници градске управе и месних заједница.
Овом приликом, градоначелник Лознице, Видоје Петровић истакао је да је до решења вишегодишњег проблема на санацији депоније опасног отпада у Зајачи дошло заједничким радом Града Лознице, Владе Републике Србије и ресорног министарства.
-Почетак радова, чија укупна вредност износи 216 милиона динара, је добра вест не само за мештане Зајаче и њихову децу, већ и за сам град Лозницу. Ово је прилика да мештане овог краја обавестимо и да ускоро крећу радови на изградњи градске водоводне мреже за три месне заједнице: Зајачу, Пасковац и Воћњак-навео је он.
Према најновијем извештају Светске здравствене организације (СЗО), број смртних случајева који се могу приписати загађењу ваздуха достигао је 8,2 милиона.
На депонији у Зајачи, која се простире на неколико десетина хектара, налази се око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, олова и осталих тешких метала који угрожавају здравље становништва. Имајући то у виду, санација ове депоније представља један од најзначајнијих пројеката у области заштите животне средине у Србији у последњих 10 година.
-Влада Републике Србије и ресорно Министарство је, упркос бројним изазовима, омогућило решавање деценијског загађења животне средине пројектом санације, затварања и рекултивације депоније отпадне шљаке из топионице „Зајача“. Овај пројекат је у потпуности у складу са нашим најзначајнијим стратешким документима и приоритетима. Очување здравља наших суграђана и заштита животне средине су две узајамно нераздвојиве области и мени је лично задовољство што данас присуствујем почетку радова на решавању овако значајног питања, који се тиче квалитета живота свих наших грађана- истакла је државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, госпођа Стана Божовић.
Извођење радова на санацији овог локалитета се планира у две фазе, а радове ће спровести конзорцијум компанија на челу са француском фирмом „Саде“. Пројекат санације, затварања и рекултивације депоније јаловине из топионице у Зајачи обезбедиће грађанима овог локалитета дуго очекивану здраву животну средину, унапређење услова живота као и решавање једног од највећих еколошких проблема у Републици Србији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa