Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
НОВИ ПРОБЛЕМИ РАДНИКА “МИНЕРАЛНИХ ЂУБРИВА“

ОПЕТ ЛОШЕ ВЕСТИ

Радници “Зорка Минералних ђубрива“ почели су да добијају решења Привредног суда у Ваљеву да су одбијени као повериоци. Према речима Радосава Јаковљевића председника Одбора за радничка потраживања, наводе се два разлога за овакву одлуку. Први је да су потраживања застарела, а други разлог је што су радници продали 100 одсто својих потраживања Холдингу за 10 одсто.
-Према информацијама које имам само два од тридесетак радника је добило позитиван одговор и решење да су им потраживања у реду. Решења зависе од извршних пресуда и датума када су радници напустили “Зорку“. Једна група је то учинила 2003., друга 2007., а трећа 2009. године, наводи Јаковљевић.
Каже да је раднике саветовао да се обрате адвокатима, а да су адвокати рекли да ће писати уставне жалбе. Јаковљевић сматра да је то требало уради и раније.
Испитно рочиште на ком ће се утврдити ко има, а ко нема права на потраживања одржаће се 14. овог месеца.
Радници су упутили и ургентно писмо премијеру Александру Вучићу 18. марта, са молбом да се новац од продаје фирме изузме од стечајне масе, из разлога што фабрика није продата из стечаја, него шест година раније. Одговор још нису добили, иако у писму моле да им се одговори у року од седам дана.
Подсетимо, 875 бивших радника “Зорке Минерална ђубрива“ потражује новац по основу зарада. На рачуну Агенције за приватизацију налази се 270 милиона динара, са каматом која је за две године достигла 46 милиона динара. Јула прошле године уведен је стечај. Ако би се новац који је заробљен на рачуну агенције за приватизацију изузео из стечајне масе, то би омогућило бар делимично намирење потраживања која укупно износе 360 милиона динара.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa