Инфо

2. септембар 2010.2. сеп 2010.
ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

СЕПТЕМБАРСКО ЗВОНО РАДОСТИ И СТРЕСА

У основне и средње школе у Шапцу ове школске године пошло 15.611 девојчица и дечака. Школи се највише радују прваци. Септембар је стресан месец за родитеље, јер им полазак деце у нову школску годину празни и онако танке новчанике. Инклузија и страх од мале матуре
Када се у среду, првог септембра, огласило прво звоно ове школске 2010/2011. године, наши млади суграђани, њих 15.611, пошло је на занимљив и тежак пут трагања за новим знањем. У шабачке основне школе ове године кренуло је 9.835 деце, док ће виши ниво знања у некој од овдашњих средњих школа стицати 5.776 девојака и младића.
Снове шабачких школараца да ће кроз нова знања прокрчити себи пут до лепшег и срећнијег живота и овог септембра, као и увек, прате велике бриге њихових родитеља о томе како их опремити за школу. Јер школовање је скупо, а новчаници све тањи.
Школовање бесплатно, а скупо
Према нашим прописима, школовање у Србији је бесплатно у основним и средњим школама, а о трошку државе школује се и значајан број студената на државним универзитетима. Ипак, упркос тој чињеници, образовање је скупо и, нажалост, све скупље. Опремити школарца за септембарско школско „ватрено крштење“ права је ноћна мора за родитеље, а ко има двоје или троје деце, тај је у озбљном проблему са породичним буџетом.
Јер, рачуница је више него проста: за комплет уџбеника за основне и средње школе треба издвојити, зависно од разреда, између пет и десет хиљада динара. За ђачку торбу од 1.800, до 5.000, за свеске, оловке, фломастере, бојице, перницу, прибор за техничко образовање и сл. још око 5000. Ту је и нова опрема за физичко васпитање, а не може се дете послати у школу у прошлогодишњим патикама и у старим фармеркама и дуксу. А где су паре за ужину, где је џепарац, где паре за екскурзију и слични издаци. Тако, мало - по мало, оде још између 5 и 10 хиљада динара. Све у свему, за просечно опремање једног ђака за први септембарски дан у школи, родитељи морају да издвоје око 20. 000 динара. А ако је кућа са више деце школског узраста, оде плата!
Помоћ Министарства просвете
Велику помоћ породичном буџету, кад је о школовању реч, пружа Министарство просвете Републике Србије својим пројектом бесплатних уџбеника. Пројекат је почео прошле школске године и обухватио је бесплатне уџбенике за ученике првог разреда основних школа у Републици. Ове године, поред првака, бесплатне књиге добиће и ученици другог разреда. На овај начин велики број породица биће значајно растерећено финансијских брига око спремања деце у школу. Ако се овај пројекат у целини реализује, до краја деценије сви ученици у основном образовању добијаће бесплатне уџбенике и тек тада ће моћи да се истински говори о томе да нам је основно образовање бесплатно.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa