Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
НАСТАВАК ПОМОЋИ ПОПЛАВЉЕНИМ ДОМАЋИНСТВИМА

САВРЕМЕНИ ПЛАСТЕНИЦИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ

Прошлог четвртка у просторијама Дирекције за пољопривреду 20 пољопривредних произвођача потписало је уговоре за добијање пластеника као подршка након поплава 2014. године. Укупна вредност пластеника и пратеће опреме је око 25.000 евра.
Пројекат Европске уније “Наставак подршке у обнови кућа и економској ревитализацији поплављених подручја у Србији спроводи се у девет општина и градова у Србији. Главни имплементатор пројекта је АСБ, а партнерске организације су им ИДЦ, Хаусинг центар и Фондација Ана и Владе Дивац.
Према речима Тијане Лабан из АСБ, преко овог програма је опредељено 355.000 евра помоћи за Шабац. Прошле године на овај начин је у Шапцу обновљено 27 кућа, док је изграђен један нов објекат и додељен је 31 економски грант пољопривредним газдинствима који су претрпели неку штету током поплава.
-Овај пројекат настављамо доделом пластеника који су модерни и квалитетни и на тај начин се трудимо не само да њихову производњу вратимо у пређашње стање него и да је унапредимо. Такође, у Шапцу ове године обнављамо још 20 приватних кућа. Прошле године, куће не само да су обновљене него им је додељен и намештај и бела техника, навела је Лабанова и додала да се труде да одрже константу додељивања помоћи и ове године.
Игор Којичић из ИДЦ захвалио се граду Шапцу и Дирекцији за пољопривреду на доброј сарадњи, али и пољопривредницима на стрпљењу, јер им помоћ стиже тек две године после поплаве, због административних процедура.
-Помоћ је била усмерена на пољопривредне произвођаче који се баве пластеничком производњом и егзистирају само од тога. Ми, на жалост нисмо успели да им омогућимо укупан број пластеника за целокупну штету, али ови које ћемо им донирати су на много вишем нивоу. Имају сву пропратну опрему, од система за наводњавање, орошавање, прехране течним ђубривом.
Андријана Сакић, стручни сарадник Дирекције за пољопривреду, објаснила је да су пољопривредници који су у четвртак добили пластенике били на резервној листи, и да су се Дирекција и АСБ потрудиле и њима да помогну. Нада се да ће им савремени пластеници омогућити проширење производње. Најавила је и један нов пројекат Дирекције за ову годину, а то је обезбеђивање субвенционисаних кредита за пластеничку производњу. Сакићева је позвала оне који желе да на овај начин шире пластеничку производњу да се јаве у Дирекцију за пољопривреду.
Милисав Тодоровић из Мрђеновца, један је од 20 пољопривредних произвођача који су добили донацију. Бави се производњом различитих врста поврћа, а и пре поплава је имао савремене пластенике. Захвалио се на донацији која ће му помоћи да обнови производњу.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa