31. mart 2016.31. mar 2016.
NASTAVAK POMOĆI POPLAVLjENIM DOMAĆINSTVIMA

SAVREMENI PLASTENICI ZA PROIZVODNjU

Prošlog četvrtka u prostorijama Direkcije za poljoprivredu 20 poljoprivrednih proizvođača potpisalo je ugovore za dobijanje plastenika kao podrška nakon poplava 2014. godine. Ukupna vrednost plastenika i prateće opreme je oko 25.000 evra.
Projekat Evropske unije “Nastavak podrške u obnovi kuća i ekonomskoj revitalizaciji poplavljenih područja u Srbiji sprovodi se u devet opština i gradova u Srbiji. Glavni implementator projekta je ASB, a partnerske organizacije su im IDC, Hausing centar i Fondacija Ana i Vlade Divac.
Prema rečima Tijane Laban iz ASB, preko ovog programa je opredeljeno 355.000 evra pomoći za Šabac. Prošle godine na ovaj način je u Šapcu obnovljeno 27 kuća, dok je izgrađen jedan nov objekat i dodeljen je 31 ekonomski grant poljoprivrednim gazdinstvima koji su pretrpeli neku štetu tokom poplava.
-Ovaj projekat nastavljamo dodelom plastenika koji su moderni i kvalitetni i na taj način se trudimo ne samo da njihovu proizvodnju vratimo u pređašnje stanje nego i da je unapredimo. Takođe, u Šapcu ove godine obnavljamo još 20 privatnih kuća. Prošle godine, kuće ne samo da su obnovljene nego im je dodeljen i nameštaj i bela tehnika, navela je Labanova i dodala da se trude da održe konstantu dodeljivanja pomoći i ove godine.
Igor Kojičić iz IDC zahvalio se gradu Šapcu i Direkciji za poljoprivredu na dobroj saradnji, ali i poljoprivrednicima na strpljenju, jer im pomoć stiže tek dve godine posle poplave, zbog administrativnih procedura.
-Pomoć je bila usmerena na poljoprivredne proizvođače koji se bave plasteničkom proizvodnjom i egzistiraju samo od toga. Mi, na žalost nismo uspeli da im omogućimo ukupan broj plastenika za celokupnu štetu, ali ovi koje ćemo im donirati su na mnogo višem nivou. Imaju svu propratnu opremu, od sistema za navodnjavanje, orošavanje, prehrane tečnim đubrivom.
Andrijana Sakić, stručni saradnik Direkcije za poljoprivredu, objasnila je da su poljoprivrednici koji su u četvrtak dobili plastenike bili na rezervnoj listi, i da su se Direkcija i ASB potrudile i njima da pomognu. Nada se da će im savremeni plastenici omogućiti proširenje proizvodnje. Najavila je i jedan nov projekat Direkcije za ovu godinu, a to je obezbeđivanje subvencionisanih kredita za plasteničku proizvodnju. Sakićeva je pozvala one koji žele da na ovaj način šire plasteničku proizvodnju da se jave u Direkciju za poljoprivredu.
Milisav Todorović iz Mrđenovca, jedan je od 20 poljoprivrednih proizvođača koji su dobili donaciju. Bavi se proizvodnjom različitih vrsta povrća, a i pre poplava je imao savremene plastenike. Zahvalio se na donaciji koja će mu pomoći da obnovi proizvodnju.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa