Инфо

31. март 2016.31. мар 2016.
ДР НАТАЛИЈА ЈОВАНОВИЋ, ЧЛАН ТИМА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ШАПЦА, ЗАДУЖЕНА ЗА ЗДРАВСТВО

Шабац има рецепт за ефикасније здравство

Сами у Шапцу можемо створити услове да се свако лечи квалитетно, да здравствена услуга буде брза, са што мање чекања. Ако буду задовољнији лекари, биће задовољнији и пацијенти, а Град зна како то да оствари, каже др Наталија Јовановић, саветница градоначелника за здравство
Здравственим системом у Србији нису у потпуности задовољни ни пацијенти и здравствени радници. Систем може да се поправи, али за то су потребни нови људи, са новим идејама и енергијом. Управо то је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић препознао у др Наталији Јовановић, специјалисти опште медицине, запосленој у шабачком Дому здравља. Као цењена докторка и поштовани колега, постала је члан градоначелниковог тима, задужена за здравство, са идејом да се здравствена услуга у Шапцу унапреди.
Данашњи дан, 7. април, обележава се као Светски дан здравља, што је један од повода за разговор са др Јовановић и питања о плановима како да пацијенти и запослени буду задовољнији, а живот у граду лепши, бољи, опуштенији...
Како доживљавате улогу специјалног саветника за здравство градоначелника Шапца, имајући у виду Ваше опредељење да се руководите искључиво струком?
- Велика ми је част што је таква улога поверена мени, која нисам ни политички ни страначки ангажована, већ руковођена намером да, заједно са колегама, побољшам стање здравства у нашем граду. Рођена сам у Шапцу, у познатој лекарској породици. Помоћ људима је нешто са чим сам расла и сазревала, за шта сам се школовала, и верујем да могу да помогнем градоначелнику у његовим напорима да Шабац постане боље и здравије место за живот. Функцију саветника обављам без надокнаде и доживљавам је као прилику да урадим нешто добро за свој град и суграђане. Желим да свако у својој области допринесе да нам град буде што бољи и лепши.
Како ћете направити границу између медицине и политике?
- Бављење медицином тражи целог човека. Или си лекар или си политичар. Политички прилаз медицини је погрешан, чак штетан. Ту посебно мислим на партијско кадрирање у здравству. Моје ангажовање суштински се разликује од такве праксе. Мој мотив је да помогнем да пацијенти и здравствени радници буду задовољнији, а метод рада знање, добра воља и племенита намера.
Које су најважније тачке Вашег плана за побољшање здравственог система у Шапцу?
- Најважније је то да сви могу да се лече, а то ћемо постићи овером здравствених књижица. Да се посредством Центра за социјални рад овере књижице онима који то нису у стању да учине. Град ће здравствено осигурање да плати на период од три месеца. То је довољан период за основне прегледе, а ако има потребе за детаљнијим прегледима, наћи ћемо решење за даље. Такође, значајно је адекватно награђивање здравствених радника. Садашњом праксом практично се кажњавају лекари који највише раде. Задовољни лекари и остали медицински радници радиће свој посао боље ако буду награђени. Зато Град жели да их стимулише и мотивише да задовољни одлазе и долазе с посла, да они који се посебно залажу и раде преко норме, буду за то и награђени. Са друге стране, пацијенти ће тако имати квалитетнију здравствену заштиту.
Истичете превентиву као кључ ефикасног здравства.
- Наш план је да се 80 одсто прегледа обави у примарној здравственој заштити. Тако ћемо растеретити секундарни ниво и избећи дуга чекања на прегледе у Болници. То је немогуће без поверења пацијента у изабраног лекара. Ако то успемо, решили смо велики део проблема. Изабрани лекари су чувари здравља а не чувари здравствене касе. Пацијенти треба да нам верују и слушају наше савете. Моје колеге и ја смо на „првој линији одбране здравља“. Ми смо специјализирали свеукупну медицину и знамо шта је добро за пацијента. Нисмо само „преписивачи рецепата“.
Превентива јесте основ ефикасне здравствене заштите и пословица „боље спречити него лечити“ није флоскула већ суштина. Превентивни прегледи-скрининзи се раде када је човек здрав, без тегоба. У Дому здравља Шабац организујемо скрининге на карцином дебелог црева, шећерну болест, кардиоваскуларне болести, депресију, карцином дојке и грлића материце. Морамо посветити пажњу едукацији, јер свака од ових болести може бити спречена или излечена ако се открије у раном стадијуму.
Како вратити поверење између пацијената и лекара?
- Потребно је инсистирати на комуникацији и сматрам да могу да помогнем у томе. Важно је да градоначелник има информације, а то ће, између осталог, бити део мог посла. Своју улогу видим као везу између колега, пацијената и градоначелника. Да градоначелник добије информације „са лица места“. И похвале и критике, као почетак решавања проблема, су добродошле. Тако ће они који су у прилици да одлучују, моћи да утичу на систем. Наравно, у оквиру својих надлежности. На пример, сви знамо да би за пацијенте било добро изједначити државну и приватну праксу али такође знамо да локална самоуправа не може да утиче на то.
Безбедност у здравственим установама је међу најактуелнијим питањима у Србији, а повод је, нажалост, потекао из Шапца.
- И ту је кључ поверење, стрпљење, побољшана комуникација. Када је реч о техничким средствима, паник тастери у ординацијама и чекаоницама помогли би да се сви осећају безбедније јер знају да у сваком моменту могу да реагују на опасност било које врсте.
Лекари су групација која у великом броју одлази из Србије. Тешко се запошљавају, а са друге стране, недовољно их је у здравственим амбулантама. Како превазићи овакву ситуацију?
- Град Шабац је много урадио на запошљавању медицинског кадра, иако то није у његовој надлежности, и по томе је јединствен у Србији. Од 133 лекара запослена у Дому здравља, 16 финансира Град, а од 206 запослених у оквиру средњег медицинског кадра, зараде за њих 18 финансира такође локална самоуправа. То је довољан доказ намере градоначелника да учини све што је могуће како би се пацијентима пружила боља здравствена заштита, а младим лекарима омогућило стицање радног искуства. Овај програм биће проширен новим могућностима за здравствене раднике, а посебан акценат биће на сеоским амбулантама.
Брига о старима заузима посебно место у Вашем програму. Како можете помоћи најстаријим суграђанима?
- Према дефиницији СЗО, то су суграђани преко 65 година старости. Критеријуми за одласке у бање, које прописује држава, су строги, и мали број њих има прилику да на тај начин борави у бањском лечилишту. Зато је наша идеја да им Град организује једнодневне излете, уз присуство физијатра и лекара који ће им дати упутства, препоруке, одговарати на њихова питања. То ће бити одличан начин да наши најстарији суграђани проведу дан у природи, дружећи се са својим вршњацима, уз физичку активност и разговор са лекаром. Имамо још планова за наше најстарије суграђане, који ће свакако допринети њиховом бољем и здравијем стању.
Сви ови предлози за побољшање здравствених услуга у Шапцу су реални, мале промене пуно значе и зависе од добре воље свих: и медицинског особља и пацијената и управе Града. Морамо сви нешто да учинимо за наш Шабац јер само ми сами можемо створити услове за здравији живот.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa