Инфо

7. април 2016.7. апр 2016.
УЧЕНИЦЕ ШЕСТОГ РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У КОЦЕЉЕВИ УРЕЂУЈУ ШКОЛСКЕ НОВИНЕ

КОРАК ДО НОВОСТИ

Недавно је изашао други број школских новина чији су идејни творци и уреднице ученице шестог разреда Основне школе “Мића Станојловић“ у Коцељеви, Милица Бајуновић и Сузана Игњатовић.
Првобитна идеја је била да се забележе вести из њиховог одељења али су овај пројекат подржале педагог и психолог школе Весна Ранковић и Драгица Симић, те је већ наредни број новина “Корак до новости“ обухватио целокупна дешавања у школи.
- Учинило нам се да је то добра идеја и било нам је занимљиво. На почетку смо радиле разредне новине које су сада постале школске. Сматрамо да у нашем разреду има доста талентованих и креативних ђака па смо одлучиле да то и забележимо. Желеле смо да запишемо ствари о нама које остали у школи једноставно не би ни приметили. Битно нам је да укажемо на неке ствари, да скренемо пажњу на своје одељење, на наше потребе и размишљања. Прве су нам помогле маме, а када смо завршиле први број онда су нас подржали у школи - кажу уреднице Милица и Сузана.
Управо ту креативност су препознале најпре педагог а потом и психолог ове образовне установе.
- Наш посао и јесте да подстичемо децу да буду креативна, да се опробају у разним областима и да оно што желе и остваре. У школама је данас превише проблема и сви се базирамо на ону лошију децу и на оне свакодневне ствари које су свима постале монотоне. Суочавамо се са негативним појавама код деце и онда коначно се нешто лепо деси - истиче психолог и додаје да је, чим је сазнала за ову идеју, упознала ученице и похвалила их за труд, креативност и самоиницијативу и понудила своју помоћ.
- Већ следећег дана су ми се обратиле и заједно смо одлучиле да би новине могле да се прошире на целу школу. Укључени су и млађи и старији разреди. У њима ће се наћи ликовни и литерарни радови ђака, вести са такмичења, истраживање на тему уписа у средњу школу, анегдоте...Једна од нових рубрика је Питајте психолога. Похвале за децу која враћају наду да креативност увек нађе начин да исплива из њих иако се можда не подстичу у довољној мери. Превише имају школских обавеза, превише су заузети свим и свачим. Веома је важна подршка одраслих који умеју да препознају младе и талентоване људе, спремне да се опробају и у неуобичајеним стварима - објашњава Драгица Симић.
Милица и Сузана истичу да највише воле да уређују спортску рубрику јер се и саме баве спортом.
- Ја тренирам карате већ шест година и учествовала сам на бројним такмичењима а најважнија су европска. Прво је било у Чешкој а друго у Немачкој - прича Милица која за сада нема дилему шта уписати после основне школе. Како каже, биће ученица спортске гимназије, а ако се икада буде одлучила за рад у медијима себе види у улози спортског новинара, баш као и њена другарица Сузана која такође тренира карате и чија је жеља да постане фризер.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa