Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
ПРОНОС МОШТИЈУ СВЕТЕ АНГЕЛИНЕ СРПСКЕ

КЛЕНАК СПРЕМАН ЗА ДОЧЕК

Од 20. марта до 8. августа, мошти Преподобне Мати Ангелине Српске проносе се кроз све градове и села по Срему. У Кленак ће доћи 5. маја, што је историјски догађај за ово село, где су светитељске мошти (Св. Кнеза Лазара) последњи пут биле 1848. године.
- Данашња црква у Кленку је четврта по реду, прве две су биле плетаре, посвећене Светом Георгију, а трећа и четврта су посвећене Преносу моштију Светог оца Николаја Мирликијског. Садашњи звоник је још Карађорђе озидао, зато што је Кленак имао великог удела у Првом српском устанку, а звона на цркви је поклонио Краљ Петар Први Карађорђевић, каже свештеник Влада Ђурић, старешина храма у Кленку.
На Дан прославе, 5. маја, Епархија сремска и Црквена општина у Кленку, организују дочек моштију на “Шицари“, самом уласку у Кленак у 14 часова и 15 минута. По доласку у храм, биће прочитан акатист Светитељки, а у 18 часова је вечерња служба. Концерт КУД “Абрашевић“ заказан је за 19 часова. Сутрадан, 6. маја, после Св. литургије, мошти ће свечано бити испраћене за Платичево.
Централна прослава Епархије сремске заказана је за 12. август, дан који је посвећен Светој Мајци Ангелини, у манастиру Крушедол.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa