Инфо

5. мај 2016.5. мај 2016.
КИШНИ ПЕРИОД ДЕЛИМИЧНО ПОГОДОВАО УСЕВИМА

МОГУЋА ПОЈАВА БОЛЕСТИ

Озими усеви улазе у фазу када отпочиње класање, а код неких жита која су раније посејана и цветање. Прихрана пшенице је овог пролећа обављена нешто раније с обзиром на повољне временске услове у фебруару, али је било и оних који су прихрану обавили крајем марта и почетком априла.
- С обзиром на стање усева, ако посматрамо кроз висину падавина и примену минералног ђубрива у прихрани, можемо рећи да је овај кишни период погодовао стању земљишних услова и омогућио приступ усева хранљивим материјама. Што се тиче јечма, јечам је од свих жита најотпорнији на сушу јер економично троши воду и има мали транспирациони коефицијент. С друге стране, гледано на фазу јечма, када он треба да класа и цвета, кишни период је донео негативан учинак, јер су многи јечмови били или пред фазом цветања или су већ цветали (с обзиром на време сетве), тако да је овај кишни период могао само да донесе развој болести, фузариума и тако изврши заразу класа. Такође, на местима је дошло до полегања јечма, што наравно заједно са претходним објашњењем указује на негативне последице по усев. За јечам су опасне ниске температуре за време цветања и сазревања, прашници и плодник могу да страдају на температури од једног до два степена - каже дипл. инж. ратарства Гордана Рехак из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Пре кишног периода, праћеног ниским температурама, пшеница посејана раније изнела је класове и већ је била у фази цветања.
- Оне пшенице које су касније сејане, само су формирале класове у лисном рукавцу, тако да је за њих овај период био јако повољан, јер су сачували клас од могуће заразе. За пшеницу су веома важни спољашњи услови средине у време формирања елемената класа, јер од њих зависи величина, број класова као и број цветова у класу. Цветање наступа одмах после класања, при чему се распрскавају прашне кесице и врши опрашивање, после чега прашници излазе изван цвета. За време класања, цветања и опрашивања, треба да је умерено топло време и умерена влажност ваздуха. Ниске температуре ометају цветање и опрашивање, а јако ниске проузрокују пропадање цветова. Пшеници у доба цветања највише погодују ноћне температуре од 11 степени, а дневне до 25 степени Целзијуса. После овог кишног периода, кренућемо у обилазак усева и тако дати праву слику стања - додаје Рехакова.
Пољопривредни произвођачи у наредном периоду требали би да обавезно прегледају усеве и уколико постоји било каква сумња да се обрате запосленим у ПССС Шабац који ће им препоручити одговарајуће препарате за третирање како би се спречило ширење евентуалних болести.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa