Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
НА ДАР МАНАСТИРУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ НА РОЖЊУ

ВЕШ БИЦИКЛО

Услед кризе, сиромаштва, незапослења, никоме није чудно што неко у 21. веку нема струју или воду у кући. Са једним таквим случајем сусрео се Срђан Ристић у околини Шапца. Ни њему није било толико чудно што у овом времену људи немају струју, али јесте како се људи сналазе у таквим околностима, да уопште нико не би помислио да живе без струје. Након тога, дошао је на идеју заједно за другаром Драганом Николићем, да направе патент, који би користио сестринству манастира Свети Василије Острошки на Рожњу, где такође нема струје и воде. Идејно решење приписује се Срђану док је извођач радова Драган.
-Седели смо код мене у радионици и дошли до идеје да урадимо нешто корисно. Разне евентуалне патенте смо стављали на папир, али једино је „Веш бицикло“ добило једногласну подршку. Одмах смо почели са прикупљањем неопходног материјала, и од велике користи нам је било што смо већ имали стари бубањ од веш машине и једно старо бицикло. Од осталог материјала, купили смо цев, славину, ременице. „Веш бицикло“ функционише тако што убаците веш у бубањ, воду, и онда педлате ““ рекао је Драган.
Прављење „Веш бицикла“ има и своју хуману страну.
„Веш бицикло“ иде на поклон манастиру, јер на овај начин желимо да бар мало олакшамо живот монахињама на Рожњу. А желим да напоменем да се на овом патенту налази икона Пресвете Богородице и гранчица маслине Душана Силног коју је засадио на Светој Гори у 13. веку ““ изјавио је Срђан.
З.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa