Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
ЗАВРШЕНА 22. СВЕТКОВИНА ЦВЕЋА

ПОБЕДИЛЕ СУ РУЖЕ

„Ако би природа писала поезију она би кроз ружу написала најлепше стихове“ - Бане Крстић „Гарави сокак“
Проглашењем победника прошле суботе у Липолисту завршен је 22. фестивал посвећен краљици цвећа. Организатори кажу да је ове сезоне учешће узео рекордан број излагача, њих преко двадесет, у аранжирању цвећа такмичило се десет тимова из седам пољопривредних школа. Први пут ове године фестивалу се прикључио и базар старих уметничких заната.
Награда за најбољи асортиман ружа припала је расаднику „Милинковић“ из Липолиста, најбољи у категорији ван асортимана ружа био је расадник „Алоја Зелени гај“ из Голубинаца, док су најлепши аранжман од ружа приказали на штанду расадника „Ивановић“ из Синошевића. У оквиру такмичења средњих пољопривредних школа у аранжирању цвећа, тријумфовали су представници Средње пољопривредне школе „Јосиф Панчић“ из Панчева. Прстен пријатељства понела је кошаркашица Наташа Ковачевић.
Романтична позивница за Шапчане
Традиционално, подела 1.000 ружа Шапчанкама и пригодан културно уметнички програм на централном градском тргу прошлог четвртка означили су почетак 22. фестивала посвећеног краљици цвећа.
-Ово је најлепша позивница. Пошто су у Липолисту све округле цифре, 1.000 липа, милион садница, због тога и 1.000 ружа Шапчанкама- истакао је овом приликом један од организатора манифестације Милан Маринковић, док је председник градске Скупштине и председник организационог одбора фестивала „Руже Липолиста“Немања Пајић још једном истакао његову особеност у односу на многобројне манифестације које се одржавају широм Србије.
-Као што сам раније рекао овај фестивал је по свему посебан. Сам културни програм је инспирисан цвећем и представља срж шабачке културе, изјавио је Пајић, осврћући се на наступ ученика Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ и рецитатора на тргу Шабачких жртава“.
Те вечери, на бини испред поште Шапчани су имали прилику да уживају у романтичним стиховима новосадске групе „Гарави сокак“, док је њихов вођа Бане Крстић искористио прилику да у духу поете изрази своју наклоност према цвету којем је посвећена манифестација.
-Ружа је једна од најлепших метафора природе. Сигуран сам да када би природа писала поезију она би писала кроз ружу најлепше стихове- изјавио је Крстић.
Етно вече у престоници цвећа
Поезија је била у епицентру дешавања следеће вечери. Наиме, према већ вишегодишњем обичају, други дан фестивала преселио се у Липолист. Овде су љубитељи програма у духу народне традиције имали прилику да уживају у магичном амбијенту Етно дворишта Слободана Топаловића.
Пред окупљеном публиком наступили су вокалне групе “Шапчанке“ и “Дубљанске лоле“, и ученик Музичке школе Жељко Ђукановић уз пратњу хармоникаша Миленка Божића.
Вече код Маринковића било је посвећено песнику, Томиславу Маринковићу, добитнику награде 53. Дисовог пролећа. О песништву највећег песника овог краја говорио је Петар Арбутина, уредник одељења за издаваштво Службеног гласника. Стихове је говорио глумац Слободан Петрановић Шарац, са гостима разговарала уредница информативног програма ТВ Шабац Маргарета Мусић, док је за музичку подлогу био задужен композитор Бора Рунић.
Година рекорда
-Ове године фестивал у свему показује рекорде. Због квалитета и бројности овде долази доста људи, због тих показатеља вреди организовати ову манифестацију, зато треба бити поносан на њу- изјавио је Немања Пајић.
Већ приликом најаве фестивала организатори су предвидели рекордан број излагача, што се у Липолисту прошле суботе и обистинило. Учесници се слажу у тврђењу да је ова манифестација одлична за склапање нових послова и промоцију њиховог рада.
- Долазак на овај фестивал, и пре свега фестивалске награде значе доста за промоцију. Наше муштерије сваку награду са „Ружа Липолиста“ схватају као синоним квалитета и доброг рада- истакао је Раде Ивановић, власник расадника „Ивановић“ из Синошевића, овогодишњи добитник награде за најбољи аранжман од ружа и другопласирани у категорији најбољи асортиман ружа.
-На фестивалу смо редовно последњих десет година. Добијали смо и раније награде, али ово је четврта година како редовно добијамо неко признање- додаје Ивановић који за следећу годину најављује проширење производње.
Посебно признање за изузетну жену
„Прстен пријатељства“, признање које однедавно носи име Драгославе Маринковић, мајке Милана Маринковића, по одлуци организационог одбора за „за спортски и људски позив, за храброст и хуманост, за ведрину и оптимизам, за промоцију правих вредности“ добила је кошаркашица Наташа Ковачевић.
-Волела бих да повучем паралелу са ружом из „Малог принца“. Увек сам је замишљала на површини чаробне планете како се пробија кроз разне препреке, и задобија повреде на својим латицама. Али сам се ја упркос томе дивила тим латицама. Тако је то у животу. Када следите своје снове нећете марити за успутне ожиљке. Напротив, гледаћете на њих као на симболе и подсетнике ваше борбености- рекла је Ковачевићева и додала да ће јој награда из Липолиста служити као позитивни симбол и подсетник за будућност.
Организатори 22. фестивала „Руже Липолиста“ били су Туристичка организација града Шапца и удружење „Руже Липолиста“, под покровитељством града Шапца, и подршком сталне радне групе за регионални развој у Југоисточној Европи СЊГ. Награде најуспешнијим је доделио заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић.
НатаШа КоваЧевиЋ
Наташа Ковачевић (рођена 20. маја 1994. године у Београду) је позната српска кошаркашица. Игра на позицији крила и тренутно наступа за Црвену звезду. Такође је наступала готово у свим репрезентативним селекцијама. Тешка саобраћајна незгода је привремено прекинула њену играчку каријеру, да би се упркос ампутацији ноге вратила на паркет као кошаркашица Црвене звезде.
Након саобраћајне незгоде и привременог прекида играчке каријере Наташа се посветила хуманитарном раду. Основала је Фондацију под својим именом, чији је циљ помоћ младим спортистима и њихово образовање.
НАЈБОЉИ
Такмичење средњих пољопривредних школа Србије у аранжирању цвећа:
1.Средња пољопривредна школа „Јосиф Панчић“ Панчево
2.Средња пољопривредна школа са Домом ученика
Пожаревац
3.Средња пољопривредна школа са Домом ученика Футог
Најбољи аранжман од ружа:
-Расадник „Ивановић“ из Синошевића
Најбољи ван асортимана ружа:
-Алоја Зелени мед из Голубинаца
Најбољи асортиман ружа:
1. Расадник „Маринковић“ Липолист
2.Расадник „Ивановић“ Синошевић
3. Расадник „Мијаиловић“ Липолист
- Нису ми награде најважније, али када примим неку осетим велику радост. Приликом доделе награда сам изјавио да смо Наташа Ковачевић и ја данас победници, али не по први пут, ни ја ни она. Било је победа и пре тога - рекао је победник овогодишњег фестивала Милан Маринковић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa