Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
Изврцан мед младих пЧелара

УСПЕШНА АЛИ НЕ ТАКО СЛАТКА ГОДИНА

Од очекиваних 25 килограма по кошници већина има по 5 килограма, због лоше медности багрема
Град Шабац започео је прошле године пројекат оспособљавања младих пчелара који су добили по пет кошница, уз адекватну обуку, и једини услов да након три године имају по 15 кошница. Тај услов је и подстицај младим пчеларима да истрају и обезбеде себи и својим породицама стабилан извор прихода. Према статистичким показатељима, из 50 кошница и медном годином породица може пристојно да живи.
Координатор на овом пројекту, у име Дирекције за пољопривреду града Шапца, Владимир Савковић каже да и поред лоших временских услова већина пчелара мисли да ће успети у зацртаном циљу.
-Обишли смо свих 40 домаћинстава и уверили се да су пчелари озбиљно схватили свој задатак, али на жалост ово је година у којој због временских услова неће имати очекиване приносе. Од очекиваних 25 килограма по кошници већина има по 5 килограма, због лоше медности багрема. Део њих је своје кошнице пребацио у Војводину на сунцокрет, надајући се тежој кошници. Ипак већина је успела да прошири свој пчелињак чак и до три пута - каже Савковић
Један од оних који је био упућен у пчеларење, а није имао средства за почетак је и Радован Баћановић из Мачванског Причиновића који је на свом имању почео са кошницама из пројекта. Уз своје велико залагање Радован је достигао број од 50 кошница за годину, које су стациониране на његовом плацу. Ту су и његови пријатељи из истог села. Заједно користе испашу за производњу липовог и багремовог меда. По речима овог „младог пчелара“, а и осталих пчелара они су презадовољни овим пројектом који је омогућила Градска управа града Шапца и Дирекције за Пољопривреду.
- Није било тешко остварити циљ али да се не лажемо нешто сам и купио. Нисам се задовољио и знао сам шта хоћу. Пуно су помогли семинари, стечено знање сам искористио али је и пракса битна. Имам другаре који имају и више кошница па им помажем и тако стичем потребно искуство. Код мене на имању су још тројица колега који су добили по пет кошница тако је „више очију и више знања“ и један другом помажемо. И дружимо се тако, мало и роштиљамо, кафица, ракијица и пиво-прича Баћановић.
Ђорђе Ђорђевић из Рибара своје кошнице поставио је на обронцима планине Цер, близу манастира Петковице . Каже, уклопио је две лепе ствари: шљиве и пчеле.
- За сада није лоше, направио сам двоструку корист јер су кошнице смештене у мом воћњаку а то су две ствари које морају да иду заједно јер поспешују једна другу. Прошле године био сам прави почетник у пчеларству, нисам ни сањао да ћу се бавити тиме. Брат ме навратио да конкуришем за тих пет почетних кошница, а ја сам у међувремену то и заволео. Добро је да се град одлучио за овај подстицај пчеларству. Ако мене питате, сматрам да на овом виду подстицаја треба истрајати, прича Ђорђе Ђорђевић.
Његов пчелињак сада броји око 50 кошница које су у одличном стању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa