Инфо

7. октобар 2010.7. окт 2010.
МИЛИЦА ПРЕЛИЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ШАПЦА

ТРАЈНОСТ ИСЦРТАНА У ВОСКУ

Серија радова „Хонеyцомб“ (саће) је резултат дугог истраживања воска као материјала и питања егзистенције, цикличности људског живота и духовности, истиче сликарка
Дуго ме интересује то питање егзистенције, духовности, цикличности људског живота. Било ми је битно да нађем материјал који ће подржавати тему. Восак је јако везан за религију. Рецимо, воштане свеће су у једном моменту замениле улогу приношења жртава тако да је та симболика воска била доста значајна за тему којом се бавим. Такође, и то питање трајности. Восак је специфичан. Он се, рецимо, јако брзо деформише тако да су ове слике просто неминовне пошто сваког часа могу да се истопе. Опет, са друге стране, восак служи као конзерваторско средство да се вековима нешто одржи тако да је и то нешто јако трајно.
Најчешћи мотив на радовима Милице Прелић је гробница која симболизује кружну путању живота. Идеалну сведеност овог мотива, Милица је пронашла у облику шестоугла. Код ових радова шестоугао није коришћен као до тада познати, универзални симбол, где се везује за јеврејску религију и алхемију. Он овде добија ново значење, и антиципира на саће, односно матицу, чиме ствара релацију са материјалом у ком су радови изведени.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa