Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
ФЕСТИВАЛ ПЧЕЛАРСКИХ ПРОИЗВОДА И ОПРЕМЕ У ПЕТАК

УМОЧИТЕ ПРСТЕ У МЕД

Свечано отварање у 12 часова. Поред пчеларских производа биће изложена и пчеларска опрема, а посетиоци ће имати прилику да виде и стаклену кошницу
Организатори првог међународног Фестивала меда одржали су у среду у Дуњића кући конференцију за штампу на којој су најавили овај догађај, за који се надају да ће прерасти у традиционалну манифестацију. Фестивал ће се одржати у пешачкој зони у петак, а свечано отварање је у 12 часова. Поред излагача из Шапца, појавиће се и гости из Словеније и Босне и Херцеговине. Организатори су Град Шабац, Дирекција за пољопривреду и свих пет шабачких удружења пчелара.
Фестивал је изложбено продајног карактера. Поред пчеларских производа биће изложена и пчеларска опрема, а посетиоци ће имати прилику да виде и стаклену кошницу.
-Мед је један од извозних артикала који се налази у врху оних које можемо добро да наплатимо широм Европе. Пчелари у нашем граду су једни од најбољих. Овај фестивал је природан след догађаја, након свих наших улагања у развој пчеларства. Ако већ улажемо у пчеларство, желимо да сви они који се баве тим послом имају корист од тога, рекао је директор Дирекције за пољопривреду Владимир Шпегар.
Шпегар је навео да ће Фестивал током целог дана бити богат различитим дешавањима, од културно - уметничког програма до инфопулта на ком ће пчелари делити своја сазнања о новостима у производњи. Циљ је да се привуче што већи број, пре свега младих, посетилаца.
Члан градског већа задужен за пољопривреду Душан Костадиновић, истакао је да ће град и Дирекција увак подржати овакве манифестације, нарочито када иницијативе за овакве скупове потекну од самих произвођача. Подсетио је да су градским буџетом опредељена значајна средства за развој пољопривреде, а да је део усмерен у пчеларство.
-Познато је да је регион Шапца најзначајнији центар у производњи меда, да је наш мед најквалитетнији и да представља извозни производ. Пројектима развоја пчеларства већ смо, за протекле две године, омогућили да 80 породица дође у бољи материјални положај. Они су добили прилику да сами створе радна места за себе, са солидним примањима. Удвостручили смо буџет за пољопривреду. Увели смо 12 мера којим подстичемо развој пољопривреде. Усвојили смо стратегију за развој пољопривреде, усвојили акционе планове са 84 спремна пројекта који треба да помогну да пољопривредни произвођачи зарађују много више од свог посла, рекао је Костадиновић.
Милан Глигорић, један од представника организатора испред пчеларских удружења, истако је да је Шабац по производњи меда први у Србији са 355,7 тона меда у прошлој години.
Бранко Мијић, такође представник пчелара, сматра да је овај Фестивал идеална прилика да се произвођачи директно упознају са произвођачима и пробају мед, што је тренд и у Европи, да производи стижу директно од произвођача до потрошача.
Испред пчелара се обратио и Никола Ђукановић, који је као битну чињеницу истакао и то да ће на Фестивалу доћи и значајни пчелари из других крајева Србије. Сматра да је јако важно да се што више младих укључи у овај посао, и да је овај Фестивал права прилика да се види шта су урадили управо они пчелари који су овим послом почели да се баве тек недавно.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa