Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
НАЛЕД ПРОСЛАВИО ДЕСЕТИ РОЂЕНДАН

ПОКРЕТАЧИ РЕФОРМИ У ДРУШТВУ

Борба против сиве економије, развој електронске управе и већи степен одлучивања локалних самоуправа биће основни циљеви Националне алијансе за локални економски развој и у наредном периоду, истакнуто је на прослави десете годишњице ове организације. Добра сарадња НАЛЕД и града Шапца потврђена је избором градоначелника Небојше Зеленовића у чланство у новом Управном одбору ове организације
Национална алијанса за локални економски развој прославила је десети рођендан прошле среде. Ова организација сарађује са 248 партнера, које чине градови, општине, привредни субјекти и невладин сектор. Колико је мишљење НАЛЕД важно доказује и то што су два високо рангирана члана Управног одбора ове организације у прошлом сазиву, одневно постали министри у Влади Србије. Бранисаву Недимовићу и Ани Брнабић искуство стечено у НАЛЕД-у ће значити и у реализацији приоритета у оквиру својих ресора.
- Постоје четири циља која ћу покушати да остварим као министарка локалне самоуправе. То су развој електронске управе која мора да постане сервис за грађане и привреду, имплементација Закона о општем управном поступку која ће допринети томе да грађани не лутају од шалтера до шалтера и брже и јефтиније пролазе кроз све процедуре. Трећи задатак је пуна примена Закона о инспекцијском надзору, како би се сузбила сива економија, а четврти оснивање Акедемије за јавну управу, која треба да обезбеди бољи однос радника у овом сектору према грађанима. То су идеје за које сам се залагала и као председница Управног одбора НАЛЕД, навела је министарка државне упрве и локалне самоуправе Ана Брнабић.
Град Шабац има веома добру сарадњу са НАЛЕД, што потврђује сертификат о повољном пословном окружењу који је наш град добио пре четири месеца.
- Национална алијанса за локални економски развој нам је много помогла, посебно у испуњавању услова за добијање сертификата који доказује да локална самоуправа има добро пословно окружење. Као доказ, имамо осам нових италијанских компанија у нашем граду и велику јапанску инвестицију која треба да се реализује крајем овог месеца. Пуно добрих ствари се десило од момента када смо почели да сарађујемо са НАЛЕД, а сарадња ће се наставити, на обострано задовољство, нагласио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Међусобно уважавање потврђено је и чланством Небојше Зеленовића у новом Управном одбору НАЛЕД.
- Увек када смо са људима из Националне алијансе за локални економски развој осећамо да смо међу пријатељима. Сарадња са НАЛЕД је веома добра, а потврђује је и то што ће наш градоначелник бити у Управном одбору ове организације. То може само да допринесе развоју града, што смо могли видети и на примеру Бранислава Недимовића који је био потпредседник Управног одбора НАЛЕД док је био градоначелник Сремске Митровице, навео је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
Сједињене Америчке Државе пружају снажну подршку НАЛЕД, истакао је амасабор Кајл Скат, који је у неформалном делу састанка разговорао са градоначелником Шапца и новом министарком за државну управу и локалну самоуправу.
- Подржавамо НАЛЕД и данас. Веома смо поносни на успехе ове организације. Национална алијанса за локални економски развој се доста пута показао као драгоцен партнер Влади Србије и српском народу. Он је шампион у напорима да се трансформише српска економија, а активно радни и на промоцији развоја ваше земље, нагласио је Скат.
На састанку у Белом двору разговарало се и о економским темама. Председници општина и градоначелници поздрављају одлуку Владе Србије да се одустане од првобитно планираних измена Закона о финансирању локалних самоуправа. Стари предлог подразумевао је да се уместо 80 одсто пореза на зараде, у буџете градова и општина враћа свега 50 одсто овог најзначајнијег изворног прихода локалних самоуправа. Ново решење подразумева повраћај 77 одсто ових средстава. Да је стари нацрт Закона о финансирању локалних самоуправа остао на снази, градови и општине би у својим касама имали и до четвртину мање новца него данас. У таквим условима, на штети би били и привредници, јер би локалне самоуправе имале далеко мањи интерес да стварају повољно пословно окружење. Повраћај дела пореза на зараде је најзначајнији извор прихода сваког града и општине, те би драстично смањење процента који се враћа локалним самоуправама произвело веома лоше последице.
- Кабинет премијера био је отворен за конструктивне критике које су долазиле од Сталне конференције градова и општина, Национални алијанса за локални економски развој и појединих градова и општина. Представници, пре свега малих локалинх самоуправа, указали су да такво смањење прихода не могу поднети, односно претила је опасност да се поједине општине угасе. Поред тога, све локалне самоуправе би изгубиле вољу да креирају добар привредни амбијент, јер не би имале довољно новца за подстицајне мере. Сматрам да је измењени нацрт закона победа Владе, и то је предлог који ја могу да браним пред Скупштином Србије, навела је Ана Брнабић.
Град Шабац жели да са министрима у новој Влади Србије разговара о питању финансирања локалних самоуправа и њиховом бољем положају.
- Добро је што је Ана Брнабић постала министарка за државну управу и локалну самоуправу. Она, као доскорашња председница Управног одбора НАЛЕД веома добро зна са каквим проблемима се локалне самоуправе сусрећу. Наш град нема вишка запослених у јавном сектору, имамо избалансиран буџет, али не би волели да останемо без вишка новца. Желимо да штедимо, али очекујемо и да држава утврди правила и критеријуме по којима се финансирају локалне самоуправе. Добре локалне самоуправе морају бити награђене како би биле још боље, а оним градовима и општинама којима не иде добро, мора се помоћи како би били бољи.То је озбиљан и мукотрпан процес, али град Шабац има добре предлоге око којих се можемо договарати са државом, рекао је градоначелник Шапца.
Слично мишљење има и градоначелник Пирота Владан Васић.
- Био сам један од највећих критичара првобитног нацрта Закона о финансирању локалних самоуправа. Нема ништа од децентрализације земље ако централизујете приходе. У локалим самоуправама пулсира живот и у њима се види прави напредак квалитета живота грађана, од инфраструктуре, до спортских и културних дешавања. Радује ме да је тренутни нацрт закона претрпео минималне измене у односу на старо законско решење. Пирот ће идуће године остати без 40 милиона динара у односу на ову годину, али то није велики износ када се зна, да би, по првобитном решењу, остали без скоро 400 милиона динара. Тамо где се ствара приход новац треба и да остаје, како би локална самоуправа функционисала квалитетно, рекао је Васић.
Челници локалних самоуправа траже и јасне критеријуме када је у питању трансфер државнх средстава ка појединим градовима и општинама.
- Пракса која постоји последњих 20 година је таква да градови и општине који су компатибилни са републичком влашћу добијају више пара од наменских и ванредних државних трансфера. То треба мењати. Добра је тенденција увођење нестраначких личности у Владу Србије, а надам се да ће се приоритети у наредном периоду вредновати само по квалитетима пројекта, а не по политичкој подобности, истакао је градоначелник Пирота.
Министарка за државну управу и локалну самоуправу навела је да ће о изменама других делова Закона о финансирању локалних самоуправа разговарати са министром финансија, али и са градоначелницима и председницима општина, како би се деловало проактивно, односно, како би се успоставио систем у ком локалне самоуправе могу да пружају квалитетне услуге грађанима и привреди.
Прошлонедељном пријему у Белом двору присуствовала је и некадашња амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик, као и амбасадорка Француске Кристин Моро. Поред мнистара пољопривреде и државне управе и локалне самоуправе, скупу су присуствовали и министри Александар Антић, Нела Кубуровић, Младен Шарчевић и Александар Вулин, многобројни председници општина и градоначелници, привредници и чланови невладиног сектора.
САРАДЊА СА ЈАПАНСКИМ ИНВЕСТИТОРИМА
Приликом прославе десетогодишњице НАЛЕД, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић сусрео се са секретаром јапанске амбасаде задуженим за привреду. Том приликом, разговарали су о могућностима даље сарадње са привредницима из Јапана и финализовању инвестиције компаније „Јазаки“ у Шапцу.
- Добар пример који смо направили са компанијом „Јазаки“, о чему говори и финализација договора око њиховог пословања у нашем граду, доказује да у Србији постоје одговорни партнери. Долазак овако велике компаније у Шабац може да охрабри и друге инвеститоре. Трудићемо се да унапредимо модел сарадње са јапанским привредницима, како би привукли што више привредника из ове земље у Србију. Ми смо показали да можемо да се договоримо са инвеститорима из Јапана и можемо бити пример другим срединама, нагласио је градоначелник Шапца.
СОФТВЕР ЗА УМРЕЖАВАЊЕ ШЕСТ ИНСТИТУЦИЈА
Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да је расписан тендер за софтвер за електронску размену података шест државних институција: Централног регистра обавезног социјалног осигурања, ПИО Фонда, Пореске управе, МУП, Националне службе за запошљавање и Министарства државне управе и локалне самоуправе.То у пракси значи, да ће применом тог закона грађани престати да буду курири институцијама и сами прикупљају податке за издавање докумената, јер институције те податке већ поседују.
- Очекујем да имплементација Закона о упрвном поступку почне 1.јуна следеће године. У ту сврху је и иницирана набавка софтвера који ће умрежити шест институција. Процес прикупљања информација које су потребне грађанима ће тако бити знатно убрзан и поједностављен. Грађани ће сву документацију моћи да прибаве на једном шалтеру. Очекујем и напредак електронске управе чије услуге тренутно користи око 400. 000 грађана. Развијаћемо нове услуге у овој области, попут електронских плаћања преко портала е-управе и депоновања електронског потписа, навела је Ана Брнабић.
ВАУЧЕРИ ЗА СЕЗОНСКЕ РАДНИКЕ
Министарство пољопривреде има план да у наредном периоду, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, реши проблем ангажовања сезонских радника на пољопривредним пословима. Идеја министарстава је да и ови радници буду осигурани, те да за њихов рад послодавци уплаћају порезе и доприносе. Помоћ у решавању овог питања министар пољопривреде Бранислав Недимовић очекује и од Националне алијансе за локални економски развој.
- Планирамо да уведемо дневне ваучере за сезонске послове у области пољопривреде. Решени смо да црну зону у овој области учинимо барем светло сивом. И најмањи помак у овом сегменту је од великог значаја, јер је тренутни порески приход од пољопривредних сезонских послова нула динара. Ако успемо да реализујемо овај план, осим убирања пореза, помоћи ћемо више од 60. 000 људи који раде као сезонски радници, а биће боље и власницима плантажа, јер неће морати да брину о, на пример, повредама на раду ових људи, истакао је Недимовић.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa