Инфо

4. новембар 2010.4. нов 2010.
НА ТРЖИШТУ И ДАЉЕ НЕМА ДОВОЉНО МЛЕКА

МАЊАК СТОКЕ

Током година транзиције многе фарме су пропале, а нове страдају под теретом кредита. Сваке године број крава се смањи за 100 хиљада. Иако пијемо скоро најмање количине млека у Европи, на тржишту ове значајне намирнице нема довољно и када би почели озбиљније да се бринемо о сточном фонду, стање се у скорије време неће променити
Горан Васић из Маова испоручује дневно од 650 до 700 литара млека шабачкој “Млекари“. Има 37 крава и 15 јуница и један је од ретких произвођача који повећава број грла у ово време када многи, због нерентабилности, уништавају стада. Зато је занимљиво како он проналази рачуницу у производњи млека.
Тврдоглав сам ко мазга, па се зато борим са ветрењачама. Сво знање и снагу сам употребио да бих опстао у послу и још да зарадим. Тешко је и не знам колико дуго ћу да одолевам овим недаћама. Моја је срећа што сам све финансирао сопственим новцем и што немам ни динара кредита. Да сам позајмљивао новац не бих далеко стигао. Видите, шта се догађа са фармерима који су користили кредите за развој. Пропадају, јер ова земља не води смишљену аграрну политику. Држава се сети да реагује тек када неки проблем ескалира, а нама требају стабилни и предвидиви услови на дуже стазе, каже Горан Васић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa