Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
ОДРЖАНА ЧЕТВРТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

ДАН БЕЗ КРАЈА

Четврта седница Скупштине града одржана прошле среде трајала је 13 сати. Свих 55 тачака дневног реда усвојено. Најважнији је био ребаланс буџета. Поред тога, усвојено неколико кадровских решења, извештаји о пословању јавних предузећа, урбанистичка решења и измене у школским одборима више школа
На самом почетку одборници опозиције је поднела шест предлога за допуну дневног реда. Негован Станарчић из Српске напредне странке предложио је да се свим грађанима који нису у могућности да плаћају доприносе за здравствену заштиту обезбеде средства из буџета града. Такође, предложио је давања за труднице и породиље, као и бесплатан превоз на територији града старијим од 65 година. Остале две тачке које је предложио Станарчић односиле су се на Прњавор. Горан Мијаиловић из СНС поднео је предлог да одборници буду обавештени о дужницима и висини отписане затезне камате, о чему је одлучено на претходној седници Скупштине града. Сви ови предлози за допуну су, међутим, одбијени.
Ребаланс буџета утврдио је буџетски дефицит од нешто мање од 260 милиона динара. Планирано је да он буде покривен из нераспоређених прихода пренетих из претходних година.
-Погрешно планиран буџет и дефицит већи од 259 милиона динара је недопустив за град који има буџет од 3,3 милијарде динара. Непримерено је направити 10 одсто буџетског дефицита за само 10 месеци. Ми смо на почетку буџетске године упозоравали да ће дефицит до краја године бити 500 милиона. Владајућа већина се бави само својим постављењима и разрешењима, рекао је Александар Пајић, повереник СНС.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић је навео да ребаланс урађен да би се избалансирали приходи и расходи. Објаснио је да је приходна страна морала да буде смањена за око 300 милиона динара.
-Разлог томе је тај што нисмо успели да реализујемо новац који град потражује преко Агенције за приватизацију и Стечајног суда у поступку “Зорка холдинга“. Обзиром да се ближи крај године јасно је да до тога неће ни доћи. Ради балансирања прихода и расхода морали смо да донесемо овакву одлуку. Министарку правде сам информисао о томе и очекујем одговор. Такође, очекујемо 130 милиона из Фонда за развој, за заједнички пројекат Државе и града на изградњи Градског базена, рекао је градоначелник и додао да ће снаћи из постојећих локалних прихода.
Што се тиче рада јавних предузећа, сви су радили са добитком, осим “Апотека“ Шабац и ЈУП “План“. Најжучнија расправа уследила је након што је презентован резултат пословања ЈКП „Водовод Шабац“. Одборници СНС поново су критиковали директора „Водовода“ Александра Продановића због 13 отпуштених радника, који ни после судског налога нису враћени на посао. Градоначелник је реаговао и одговорио да је предузеће пословало са 12 милиона динара у плусу, а да је једина критика опозиције на рачун тога што је Продановић из Сремске Митровице.
Већином гласова усвојена је и Одлука да су месне заједнице дужне да донесу програм рада и финансијски план за наредну годину, на које сагласност треба да да Градско веће, као и пројекцију плана и програма за наредне две године.
На седници је усвојено и неколико кадровских промена у јавним предузећима. Уместо Александра Продановића в.д. функцију директора ЈКП „Водовод Шабац“ обављаће Даниела Ловрин Гавриловић, док ће ту исту дужност Продановић сада вршити у ЈКП „Топлана“. Нови в.д. директор Дома здравља биће др Бранко Вујковић, док ће његов заменик бити досадашњи директор ове установе, прим. др Мирослав Поповић. Миодраг Филиповић изабран је још једном за директора Дирекције за путеве.
Досадашња директорка „Апотеке Шабац“ Маја Игњатовић поднела је оставку из, како је наведено у образложењу, „личних разлога“. За в.д. директора ове установе изабрана је Данка Станојловић. С обзиром на то да је констатовано да се „Апотека Шабац“ налази у стању финансијске презадужености предложена је ревитализација установе и мере финансијског и пословног реструктурирања. Укупан износ дуга према добављачима износи око 217 милиона динара. Одборници опозиције посебно су замерили што су консултантској фирми из Београда дата још 4,6 милиона динара да уради анализу пословања и предлог мера реструктурирања.
Основан је и фонд за запошљавање града Шапца, као 49. Тачка дневног реда. Након тога одборници СНС су напустили заседање.
Као последње две тачке изабрани су заменик председника Скупштине града и три члана градског већа. Уместо Бранка Филиповића, нови заменик Немање Пајић, биће Марко Јанчић. Филиповић ће бити нови члан Градског већа, заједно са Наташом Радовановић и Милутином Икодиновићем. Они су заменили Бранка Вујковића, Зорана Чекића и Марко Петронић.
Заседање је завршено око 23 сата.
ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ
Одборници су усвојили и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Шапца за 2016. годину. На основу усвојеног програма утврђују се врсте и обим радова на заштити и уређењу пољопривредног земљишта са планом улагања средстава, као и План коришћења пољопривредног земљишта у државној својини.
- Свака локална самоуправа у Србији је дужна да креира овакав програм и да за његову примену добије сагласност Министарства пољопривреде. Након усвајања овог стратешког документа у скупштини локалне самоуправе, испуњава се законски услов за коришћење средстава из фондова ресорног министарства. Та средства се углавно односе на уређење атарских путева, те је Дирекција за пољопривреду одмах по усвајању годишњег програма аплицирала за ова средства, навео је директор градске Дирекције за пољопривреду Владимир Шпегар.
ЛИЧНИ ПРАТИЛАЦ
На четвртој редовној седници Скупштине града Шапца усвојено је неколико одлука које ће имати утицај на већи број грађана. У области социјалне заштите уведена је нова услуга, „лични пратилац“, која подразумева подршку деци са инвалидитетом, односно са сметњама у развоју у процесу школовања.
- Ова услуга односи се на децу која су укључена у редован васпитно-образовни систем. Лични пратиоци ће помагати у задовољавању основних потреба које деца имају током похађања наставе. Тренутно, у Шапцу има око 50 младих особа које ће у будућности имати подршку личних пратилаца. Ово је потпуно нова услуга из области социјалне заштите, којом ће град Шабац заокружити спектар услуга у овој области, навела је Јелена Милошевић, директорка Центра за социјални рад.
КУЋНИ ЉУБИМЦИ
На седници Скупштине града, усвојена је и одлука о држању домаћих животиња. Овом одлуком регулисани су услови за држање и заштити домаћих животиња на територији града Шапца. Дефинисане су опште одредбе о врстама, начину држања домаћих животиња на територији града и у сеоским насељима. Посебне одредбе у усвојеној одлуци, односе се на држање паса и мачака, голубове, украсне и егзотичне птице, копитаре и папкаре, затим мере забране, надзора и казнене, односно одредбе које дефинишу санкције за прекршаје у овој области.
- Одлука о држању домаћих животиња донета је 1995. године. До сада је више пута мењана, па тако и на последњем скупштинском заседању. Сваки пут, мењала се у складу за важећим законским прописима који регулишу ову област. Изградња парка за псе у шабачком Великом парку је такође условила доношење ове одлуке, рекла је Маја Мандић, начелница Одељења за инспекцијске и комунално-стамбене послове.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa