Berza

 • aero 850 ▲ 0,59%
 • enhl 700 ⚫ 0,00%
 • fint 554 ▼ -1,07%
 • fito 2.900 ▲ 0,03%
 • glos 350 ⚫ 0,00%
 • gsfd 350 ▼ -15,25%
 • impl 3.300 ⚫ 0,00%
 • ineu 37.400 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.620 ▼ -3,09%
 • jgpk 2.020 ⚫ 0,00%
 • niis 689 ▲ 0,58%
 • rso1478 115,77 ▲ 0,77%
 • rso15102 124,10 ▲ 0,33%
 • rso19186 104,79 ▲ 0,13%
 • svrl 520 ⚫ 0,00%
 • vbse 2.000 ⚫ 0,00%
(20. oktobar 2016.)
OD 4. NOVEMBRA U ŠKOLI PRIMENjENIH UMETNOSTI

Besplatna školica crtanja i slikanja

Učenici od trećeg do šestog razreda osnovnih škola svakog petka od 16 do 18 časova imaće priliku da uz pomoć prof. Mladena Pantelića i učenika Milice Stojadinović, Milice Aničić, Ane Lukić i Đorđa Savatića, savladaju tehnike predviđene planom rada
Od 4. novembra u Školi primenjenih umetnosti sa radom će krenuti besplatna Školica crtanja i slikanja. Namenjena učenicima od trećeg do šestog razreda osnovnih škola, zainteresovanim da svakog petka od 16 do 18 časova provedu vreme u kvalitetnom radu, ponudiće uz sticanje novih znanja i nadasve kreativno druženje.
- U našoj Školici crtanja i slikanja predstavićemo neke od načina i tehnika koje su veliki umetnici koristili u stvaranju svojih svetova, naravno prilagođene našim malim drugarima. Kroz ovu nastavu oni će razvijati svoju kreativnost i maštu, a kasnije će neki od njih postati možda i naši đaci. To se kroz praksu pokazalo kao izvesno jer godinama unazad, veliki broj učenika završnih razreda iz osnovnih škola koji su dolazili kod nas na različite umetničke radionice, i na pripremnu nastavu su, zatim su i upisali našu školu. Svako dete treba da pronađe svoj svet, da se prepusti i uživa u njemu. Uz moju pomoć i pomoć naših učenika - edukatora siguran sam da ćemo kod svakog od njih razvijati maštu i spoznaju da je svet koji vidimo zapravo samo delić stvarnosti, a da se najveća i najlepša energija krije u našim unutrašnjim svetovima koje treba otkrivati - rekao je nastavnik edukator Mladen Pantelić, koordinator projekta.
Sve do marta naredne godine prof. Panteliću, diplomiranom grafičaru, u radu sa decom pomagaće i učenici edukatori Milica Stojadinović, Milica Aničić, Ana Lukić i Đorđe Savatić.
- Volontiranje u okviru Školice crtanja i slikanja doneće mi, a sigurna sam i mladim polaznicima, mnogo lepog i interaktivnog druženja, interesantne i kreativne časove na kojima ćemo učiti o liniji, obliku, boji. Unapred se radujem novim drugarima i njihovim iskrenim osmesima. Srećna sam i počastvovana što ću biti deo novonastalog projekta. Prvi čas čekam sa ushićenjem - s osmehom je dodala Milica Stojadinović.
Za Anu Lukić predstojeće druženje predstavlja pravi izazov jer, kako je i sama istakla, biti edukator i učiti decu velika je, ozbiljna i odgovorna aktivnost.
- Sa njima ćemo raditi sve tehnike, počevši od crtanja, slikanja pa do akvarela. Mislim da je ovo odličan način da se deca upoznaju i sa našom školom, jer će neko od njih sigurno kasnije postati i naš učenik. S obzirom na to da je nastava besplatna, ovo je divan način na koji naša škola pomaže deci koja vole umetnost, a nemaju sredstava da plaćaju privatne časove crtanja i slikanja.
Upravo u činjenici da će se u ovoj zamisli nastavniku pridružiti i učenici, po rečima direktorke Nevenke Đokić, jedni od najtalentovanijih, najlepši je momenat cele priče.
- Zaista je divno kada imate mlade ljude koji shvataju suštinu volontiranja i deljenja najdragocenijih iskustava i znanja sa mlađim naraštajima. Školicu mogu pohađati i talentovana deca i deca koja žele da svoje vreme kvalitetno provode. Kreativnost nije darovana samo srećnim pojedincima. To je veština koja se može vežbati i razvijati kao i svaka druga. U radu školice insistiraće se na slobodi izražavanja i razvijanju imaginacije, a cilj školice je da se deca kroz zabavu i kreativni rad upoznaju sa likovnim tehnikama, ispolje spontanost i samostalnost u primeni likovnih tehnika i materijala, da eksperimentišu i istražuju mogućnosti materijala. Učićemo decu da osete format slike, da sagledavaju boje, materijale i oblike, da slikaju, uživaju i razmišljaju - poručila je direktorka.
Koliko će budući mali umetnici naučiti moći će se videti u martu naredne godine kada se planira zajednička izložba za kraj ovog divnog druženja. Tada će svim polaznicima Škole crtanja i slikanja biti dodeljene i diplome.
PROGRAM RADA
Mrtva priroda - crtanje (olovke, olovke u boji, tanki crni flomaster)
Mrtva priroda - slikanje (tehnika tempere)
Drvo u proleće i u jesen (izrada različitim tehnikama ““ po izboru učenika; voštani pastel, crtež u olovci, crtež u boji ““ drvene bojice, flomasteri, tempera boje, palete i četke, posudu za vodu, kombinovana tehnika uz upotrebu suvog lišća). Učenici će dobiti predložak drveta. Ako odluče da svoj rad realizuju uz upotrebu suvog lišća potrebno je da donesu lepak.
* Pejzaž po fotografskom predlošku
(akvarel tehnika)
* Slikanje po reprodukciji (tehnika tempere)
* Moj lik iz mašte ““ crtanje (tehnika suvi pastel)
* Crtanje po reprodukciji ““ impresionisti E. Mane, H. Tuluz-Lotrek, E. Dega (tehnika suvi pastel)
* Crtanje predmeta u krupnom planu
(tehnika pero““tuš)
* Crtanje predmeta u krupnom planu
(tehnika lavirani tuš)
* Portret dečaka ili devojčice u tehnici mozaika ““ drvene bojice
* Crtanje po uzoru na prirodu - mrtva priroda; ugljen za crtanje i meke V olovke
Slikanje po uzoru na prirodu - mrtva priroda; tempera boje, palete i četke, posuda za vodu.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

15. avgust 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa