16. decembar 2010.16. dec 2010.
VITOMIR BUJIŠIĆ, NOVINAR I PUBLICISTA U PENZIJI, O SEBI, OMILjENOM LISTU, LjUDIMA, GODINAMA, A SVE POVODOM JUBILEJA „GLASA PODRINjA“

SEĆANjA ZA NEZABORAV

Prošlo je 65 godina od dolaska u redakciju “Glasa Podrinja“ (1. maja 1945.) i od tada nije prekidana veza sa listom, čak i posle odlaska u penziju (1975.) moji članci su se često nalazili na stranicama ovog lista, kaže Bujišić, legenda podrinske pisane reči
Početak je bio dosta naporan, jer sam po direktivi Okružnog Komiteta partije učiteljski poziv zamenio novinarskim. Prethodno sam dobio saglasnost saveznog ministra prosvete Mitre Mitrović-Đilas da mogu napustiti školu u Slatini i postati novinar Okružnog lista za Okrug Podrinski.
I od tada, do današnjeg dana nije prestajao novinarski i publicistički rad. Ostavio sam i pisaću mašinu “Oliveti“ jer oslabljeni organizam ne dozvoljava da radim za pisaćim stolom i kucam rukopise. Evo i ovo, ispunjavajući želju kolege Branka, pišem rukom u krevetu na kolenima.
Iako su godine (93) učinile da fizički ““ telesna snaga oslabi, psiha se otima da ne padne u zagrljaj neminovne skleroze. Jedan nemački filozof o starosti napisao je i ovu misao: “Starost nije samo proticanje godina, već zora mudrosti“. I u toj ostareloj zori mudrosti pisao sam i članke za moj omiljeni list i objavljivao knjige publicističkog sadržaja. Izmišljao sam aktuelne teme iz naše savremenosti. Za vreme zločinačkog bombardovanja našeg satanizovanog naroda od strane saveznika iz Prvog i Drugog svetskog rata, napisao sam knjigu 80 besanih noći. Setivši se da je naš veliki satiričar Radoje Domanović 1901. godine napisao “Marko Kraljević po drugi put među Srbima“, u povodu te godišnjice napisao sam “Marko Kraljević po treći put među Srbima“ naravno aktuelizovanim savremenim zbivanjima na našem ojađenom Kosovu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa