Info

23. decembar 2010.23. dec 2010.
U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ PROMOVISANA KNjIGA „SMRT JE NEPROVJERENA GLASINA“ EMIRA KUSTURICE

FENOMEN NEMANjE KUSTURICE

Pred brojnom šabačkom publikom o knjizi govorili Manojlo Vukotić, direktor kompanije „Novosti“, Siniša Kovačević, dramski pisac, Nele Karajlić, vođa grupe „Zabranjeno pušenje“ i autor. Promocija izazvala nezabeleženo interesovanje Šapčana, pa mnogi nisu mogli ni da uđu u neveliki hol biblioteke. Šta je predmet znatiželje: knjiga ili njen autor
Ako je direktorka Biblioteke šabačke, gospođa Sonja Bokun -Đinić želela da u kući na čijem je čelu upriliči događaj koji će Šabac sigurno dugo pamtiti, onda je promovisanje knjige „Smrt je neprovjerena glasina“ Emira Kusturice bio siguran izbor. I više od toga - promocija sama po sebi prerasla je rutinsku manifestaciju i nametnula se kao fenomen, kao uzlet duha kome je Kusturičina knjiga poslužila kao povod i preduslov da se Šapčani susretnu sa jednim od najvećih umetnika savremenog čovečanstva, da za tren osete energiju koju tvorac „Doli Bel“ razvejava diljem planete. Bio je to, kako bi se reklo, „pun pogodak“ i teško da je ovaj događaj ikoga ostavio ravnodušnim.
Da je pomenuta tvrdnja tačna, najbolje svedoči broj posetilaca koji su u četvrtak, 16. decembra, bukvalno do poslednjeg santimetra zauzeli prostrani hol starog vladičanskog doma. Mnogi su, mnogo pre osamnaest časova, kada je promocija počela, napustili dvorište Biblioteke, videvši da su kasno pristigli i da u dvorani za njih nema mesta. Mesta su mnogo ranije zauzeli oni koji su predvideli gužvu, ili oni koji su imali vremena da u biblioteku dođu mnogo pre osamnaest časova. Oni drugi, koji su došli neposredno pred najavljeni termin, bili su „osuđeni“ da jedni drugima stoje na nogama, ili da razočarani odustanu i vrate se kući. Oni koji redovno prate događanja u Biblioteci šabačkoj i znaju „u glavu“ da procene koliko ljudi posećuje događaje koje ova ustanova organizuje, tvrde da je promocija Kusturičine knjige bila događaj bez premca. Samo se slična gužva dešavala prilikom beseda Vladete Jerotića, ali i tada je, po svoj prilici, posetilaca bilo manje. Fenomen koji je ispoljen kroz potrebu da se susretnu sa Emirom ili, kako je šabačkoj publici predstavljen - Nemanjom Kusturicom - pokazao je koliko ljudima u ovoj sredini, zapravo, znači da lično vide velikana filmske umetnosti.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa