17. avgust 2017.17. avg 2017.
POŠTOVANjE PREDAKA
OSMI CERSKI MARŠ U NEDELjU 20. AVGUSTA

POŠTOVANjE PREDAKA

“Jedan koji hoće uvek je jači od dvojice koji moraju!”
U porti Šabačke crkve prestavljen je u ponedeljak plan i programa ovogodišnjeg, osmog po redu Cerskog marša.
Veče je počelo predstavljanjem dokumentarnog filma o prethodnih sedam godina trajanja „Cerskog marša“ autora Margarete Musić u režiji Siniše Matića. Govoreći o filmu direktor TOŠ-a Srđan Mitrašinović rekao je da “film predstavlja istorijski pregled bitke i dela naših predaka onih zahvaljujući kojima govorimo jezikom kojim govorimo, pišemo svojim pismom, molimo se Bogu kom se molimo, u zemlji koja nosi ime naše nacije. Istovremeno, govori i o nastanku i razvoju ideje i ideja na kojima počiva Cerski marš, govori o načinu na koji je započeo, rastao i razvijao se u najveću rodoljubivu manifestaciju u Srbiji.” Film je izazvao burne reakcije oko 150 okupljnih sugrađana koji su bili vidno zadovoljni prikazanim.
Što se tiče predstojećeg 8. Cerskog marša sve počinje već tradicionalnim okupljanjem na Trgu šabačkih žrtava u 7 sati ujutru, u nedelju 20. avgusta. Na trgu će biti zajednička molitva za srećan put, svim učesnicima će biti podeljena voda, pravila marša i biće obavešteni o putanji, odmorištima i planiranom vremenskom okviru. Kolona se oko 8 sati formira ispred Sabornog hrama sv. apostola Petra i Pavla u Masarikovoj ulici i odlate se kreća na 35 kilometara dugačko hodočašće do spomen kompleksa na Tekerišu. Planirane su dve duže pauze, u školskom dvorištu sela Varna gde će biti zajednički doručak, i u Volujcu, pred najveći uspon. Planirano je da kolona “umaršira” u Tekeriš oko 15 sati gde će učesnici prisustvovati parastosu junacima Cerske bitke. Program manifestacije planiran je u dvorištu OŠ “Stepa Stepanović” u Tekerišu, gde će biti i zajednički ručak za sve učesnike marša.
“Cerski marš jeste odraz našeg poštovanja predaka i spoznaje o sopstvenoj istoriji, o korenima iz kojih smo nikli. On nosi emociju koja nije trenutna, nije vezana za ovaj trenutak niti sitne, dnevne probleme i politike. Ovogodišnji marš posvećen je vojvodi Živojinu Mišiću, a moto marša jesu njegove reči “Jedan koji hoće uvek je jači od dvojice koji moraju!” - rekao je na kraju predsednik UG “Cerski marš” Božidar Katić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa