5. oktobar 2017.5. okt 2017.
DUG PUT KA DECENTRALIZACIJI

Šabac trpi višedecenijsku nepravdu

Za vreme nekadašnje Jugoslavije jasno su bile podeljene nadležnosti između republika, pokrajina, okruga, opština i mesnih zajednica. Zakon donet 1996. godine oduzeo je mnoge ingerencije jedinicama lokalne samouprave, pa čak i centralizovao njihovu imovinu. Posle toga reč decentralizacija dobijala je na ceni pred svake izbore. Najviše ju je arčio Mlađan Dinkić, koji je i ime svoje ekspertske stranke promenio u Ujedinjeni regioni. Draga je i Vojvođanima, uz obavezno pitanje „Gde su naši novci“.
Povratak decentralizaciji desio se 2004. godine. Sredstva od poreza vraćena su gradovima i opštinama 2011. godine. Međutim, od ove godine jedinice lokalne samouprave deo svojih prihoda ponovo će morati da daju državi.
Još jedna predizborna fraza je i „Srbija nije samo Beograd“, ali glavni grad i dalje ostaje baš to, glavni za sve. Iluzija decentralizacije stvara se tako što se u unutrašnjosti otvaraju šalteri državnih institucija. Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da je u više od 90 odsto opština plata manja od republičkog proseka.
Gde je tu Šabac? Iako po broju stanovnika, ekonomskoj razvijenosti, geografskom položaju, zaslužuje da bude centar okruga ipak to nije. Nijedna državna institucija nije smeštena u Šabac. Privredna komora nalazi se u Valjevu, kao i Školska uprava. Zavod za zaštitu spomenika takođe. Šapčani i na pojedine medicinske preglede, kao npr. magnetnu rezonancu, moraju u Valjevo.
Loznica, npr. iako ima duplo manje stanovnika nego Šabac, mnogo manju teritoriju i neuporedivo nerazvijeniju industriju ima duplo više vatrogasnih vozila, koja su i znatno novija. Vatrogasne jedinice u nadležnosti su Republike. Znači li to da su nekome životi građana Loznice vredniji od života građana Šapca?
Srbija je podeljena na pet regiona: Region Vojvodine, Beogradski region, Region Šumadije i Zapadne Srbije, Region Južne i Istočne Srbije i Region Kosova i Metohije. Prema ovoj podeli, ustanovljenoj Zakonom o regionalnom razvoju, Šabac priprada regionu Šumedije i Zapadne Srbije. Fudbalski savez Mačvanskog okruga tako je pod ingerencijama više od 200 km udaljenog Kragujevca.
Nekada prva varoš Srbije, Šabac je u vreme Obrenovića bio prvi u mnogo čemu. Na značaju je izgubi još u vreme Kraljevine Jugoslavije. Narednih decenija i vlasti samo se nastavilo sa praksom davanja važnijih uloga manjim gradovima.
Izgledalo je da nešto kreće nabolje kada je 2009. godine Šabac dobio Upravu za agrarna plaćanja. Međutim, nakratko. Posle samo par godina uspešnog rada premeštena je, iznenađujuće, u Beograd. Kao razlog je navedena neuslovnost objekta. Objašnjenje je bilo malo uverljivo, ali do danas se ništa nije promenilo.
Sada očigledno nije pravi momenat da Šabac očekuje ispravak dugotrajne nepravde. Ostaje nada da ćemo nekada i to doživeti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa