Инфо

Берза

 • aero 1.692 ▲ 0,18%
 • agbc 500 ⚫ 0,00%
 • alfa 34.434 ▲ 2,48%
 • amsopb 545 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
 • enhl 690 ⚫ 0,00%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.105 ▲ 2,08%
 • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
 • niis 684 ▲ 0,74%
 • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
 • svrl 600 ⚫ 0,00%
(5. октобар 2017.)
ОСНОВИ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ У ШАБАЧКИМ ШКОЛАМА

ПРЕДМЕТ ВАЖНИЈИ ОД МАТЕМАТИКЕ

ПРЕДМЕТ ВАЖНИЈИ ОД МАТЕМАТИКЕ
Од ове школске године основци у Србији имају нови школски предмет – Основи безбедности деце. Циљ програма је стицање нових и унапређење постојећих знања, вештина и ставова ради подизања безбедносне културе ученика. Часове деци држе припадници полиције и Одељења за ванредне ситуације. Теме које се обрађују су: полиција у служби грађана, насиље као негативна појава, безбедност деце у саобраћају, превенција и заштита деце од опојних дрога и алкохола, безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа, превенција и заштита деце од трговине људима, заштита од пожара и заштита од техничко - технолошких опасности и природних непогода.
Настава је намењена пре свега ученицима 4. и 6. разреда, а према плану се реализује и у шабачким основним школама. Ивана Јанковић, официр Одељења полиције у Полицијској управи Шабац, каже да је од средине септембра до сада реализовано више од 100 наставних часова, а да је на територији града Шапца ангажовано укупно око 25 полицијских службеника и радника Одељења за ванредне ситуације.
-Од самог почетка пројекта ученици су кроз комуникацију са полицијским службеницима показали велику заинтересованост за све теме. Активно учествују у реализацији наставе, одговарају на постављена питања, а и сами питају ако имају неке недоумице. Поред деце и наставно особље показује велико задовољство и сматрају да је овај пројекат веома значајан, корисан и поучан за децу, истиче Ивана Јанковић.
Ученици ОШ „Јеврем Обреновић“ имали су у уторак предавање о штатности опојних дрога и алкохола. Четвртаци су, на предавању ком смо присуствовали, показали завидно почетно знање.
-Дрога изгледа слично као брашно.
-Ако дилујеш можеш да завршиш у затвору.
-Зависност је када се навикнеш на нешто и не можеш да престанеш то да радиш.
-Не знам шта раде на улици, али у болници се лече јер узимају превише дроге, а у затвор оду јер крену негде, нпр. у иностранство па понесу дрогу и онда их ухапсе.
-Кривично дело је нешто што није дозвољено и против закона је.
Само су неки од одговора које су ученици дали на овом часу. Што је најважније, много тога су и запамтили.
-Објаснили су нам да не смемо да користимо дрогу, јер можемо да умремо. Могу и да нам испадну зуби па нећемо моћи да једемо. Ни алкохол не треба да пијемо, објашњава Софија Милошевић.
-Научили смо да никада не треба да користимо дрогу, зато што то може да има смртне последице. Раније смо учили и о безбедности на интернету, како да се заштитимо и да никада не треба да стављамо своје слике и адресу, каже Вања Крстић.
Директорка ОШ „Јеврем Обреновић“ Светлана Смиљанић верује да ће овај пројекат донети значајан помак у безбедности деце. Истиче, међутим, да је улога родитеља најважнија.
-Када се деци нешто стално понавља она ће то и запамтити. Ова предавања ће донети више опреза деци, али је и упут родитељима да више поведу рачуна о својој деци и проводе време са њима. На личном примеру треба да им покажу шта ја добро да раде, а шта не. Између осталог, да схвате да интернет није само игра, него да носи и многе опасности, наводи директорка Смиљанић.
М.М.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa