5. oktobar 2017.5. okt 2017.
PREDMET VAŽNIJI OD MATEMATIKE
OSNOVI BEZBEDNOSTI DECE U ŠABAČKIM ŠKOLAMA

PREDMET VAŽNIJI OD MATEMATIKE

Od ove školske godine osnovci u Srbiji imaju novi školski predmet – Osnovi bezbednosti dece. Cilj programa je sticanje novih i unapređenje postojećih znanja, veština i stavova radi podizanja bezbednosne kulture učenika. Časove deci drže pripadnici policije i Odeljenja za vanredne situacije. Teme koje se obrađuju su: policija u službi građana, nasilje kao negativna pojava, bezbednost dece u saobraćaju, prevencija i zaštita dece od opojnih droga i alkohola, bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, zaštita od požara i zaštita od tehničko - tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda.
Nastava je namenjena pre svega učenicima 4. i 6. razreda, a prema planu se realizuje i u šabačkim osnovnim školama. Ivana Janković, oficir Odeljenja policije u Policijskoj upravi Šabac, kaže da je od sredine septembra do sada realizovano više od 100 nastavnih časova, a da je na teritoriji grada Šapca angažovano ukupno oko 25 policijskih službenika i radnika Odeljenja za vanredne situacije.
-Od samog početka projekta učenici su kroz komunikaciju sa policijskim službenicima pokazali veliku zainteresovanost za sve teme. Aktivno učestvuju u realizaciji nastave, odgovaraju na postavljena pitanja, a i sami pitaju ako imaju neke nedoumice. Pored dece i nastavno osoblje pokazuje veliko zadovoljstvo i smatraju da je ovaj projekat veoma značajan, korisan i poučan za decu, ističe Ivana Janković.
Učenici OŠ „Jevrem Obrenović“ imali su u utorak predavanje o štatnosti opojnih droga i alkohola. Četvrtaci su, na predavanju kom smo prisustvovali, pokazali zavidno početno znanje.
-Droga izgleda slično kao brašno.
-Ako diluješ možeš da završiš u zatvoru.
-Zavisnost je kada se navikneš na nešto i ne možeš da prestaneš to da radiš.
-Ne znam šta rade na ulici, ali u bolnici se leče jer uzimaju previše droge, a u zatvor odu jer krenu negde, npr. u inostranstvo pa ponesu drogu i onda ih uhapse.
-Krivično delo je nešto što nije dozvoljeno i protiv zakona je.
Samo su neki od odgovora koje su učenici dali na ovom času. Što je najvažnije, mnogo toga su i zapamtili.
-Objasnili su nam da ne smemo da koristimo drogu, jer možemo da umremo. Mogu i da nam ispadnu zubi pa nećemo moći da jedemo. Ni alkohol ne treba da pijemo, objašnjava Sofija Milošević.
-Naučili smo da nikada ne treba da koristimo drogu, zato što to može da ima smrtne posledice. Ranije smo učili i o bezbednosti na internetu, kako da se zaštitimo i da nikada ne treba da stavljamo svoje slike i adresu, kaže Vanja Krstić.
Direktorka OŠ „Jevrem Obrenović“ Svetlana Smiljanić veruje da će ovaj projekat doneti značajan pomak u bezbednosti dece. Ističe, međutim, da je uloga roditelja najvažnija.
-Kada se deci nešto stalno ponavlja ona će to i zapamtiti. Ova predavanja će doneti više opreza deci, ali je i uput roditeljima da više povedu računa o svojoj deci i provode vreme sa njima. Na ličnom primeru treba da im pokažu šta ja dobro da rade, a šta ne. Između ostalog, da shvate da internet nije samo igra, nego da nosi i mnoge opasnosti, navodi direktorka Smiljanić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa