5. oktobar 2017.5. okt 2017.
NIŠTA VIŠE NIJE SMEŠNO
VASIL HADžIMANOV, PIJANISTA I DžEZ MUZIČAR

NIŠTA VIŠE NIJE SMEŠNO

Sledi tužba zbog otkazivanja koncerta na Belefu. Svakodnevno se dešava da se ljudima otkazuju poslovi. Kultura ne postoji ni kao tema za razgovor
Naš poznati muzičar, džez pijanista, Vasil Hadžimanov tokom letnjih meseci dospeo je u žižu javnosti, ne zbog muzike, već zbog činjenice da mu je otkazan koncert na Belefu. Pismom su ga obavestili da neće nastupiti, a javnost u Srbiji je taj čin komentarisala činjenicom da je Hadžimanov podržao predsedničkog kandidata Sašu Jankovića.
Naše druženje sa njim počinjemo u šaljivom tonu pitanjem – kako je bilo na koncertu na Belefu.
- Fantastično. Jedan od naših boljih koncerata. Konačno, posle 20 godina, imali smo priliku da zasviramo na ovom festivalu i baš im hvala za to. Šalu na stranu, zapravo nije bilo tog koncerta i u poslednji čas smo otkačeni sa tog festivala, i to sa jednim pismom koje smo zatekli u sandučetu. Nikada mi se tako nešto nije desilo u životu. A, pre toga su nas mejlom obavestili da im je veliko zadovoljstvo što smo deo tog velikog festivala, a onda sa desete strane čuješ da možda i nisi deo ti, već neko drugi. Taj drugi bio je Sanja Ilić. Pošto Sanja mora da bude deo tog festivala, onda moramo nekoga da frknemo, a koga ćemo nego ovog malog pošto je on tamo nešto potpisivao. Potrudili smo se da se za to sazna i sada se spremamo za tužbu – kaže Hadžimanov.
On kaže da, na žalost nije jedini i da ne želi da o ovog slučaja pravi pompu.
- To se dešava svakodnevno, ili se gube poslovi, ili se otkazuju nastupi, ili se šikaniraju ljudi. Na žalost, navikli smo na te stvari da je to postalo – pa naravno. Ja bih da to, pa naravno, da izbegnem i da dam svoj maksimum u borbi za pristojnu i normalnu Srbiju u kojoj niko neće da strada zbog drugačijeg mišljenja – napominje naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, ništa više nije smešno.
- Mi se zezamo, i treba da se zezamo, ali ništa više nije smešno. Ništa mi više nije smešno, koliko god se rugamo i trebamo da pravimo zafrkaciju od ove vlasti, meni je to sada toliko nadrealno da su mi ti elementi deplasirani. Previzišli su sve Top liste nadreralista. Sve vreme moram sam sebe da podsećam da sam politički angažovan. Koliko god da sam u to ušao iz najbolje namere, taj moj angažman je moj stav i verujem da se tu krije neka formula da nam bolje bude. Ista borba je potrebna i u muzici, kulturi. Kulture nema ni na jednom platformi bilo kojeg političara u Srbiji, izuzev kod Saše Jankovića – ističe Hadžimanov.
Naš poznati džezer smatra da kultura nije ni na listi prioriteta.
- Ona ne postoji kao tema za razgovor, nije ni tema. Naravno da postioji neki novac koji može da se da za kulturu, naravno da postoje neke poreske olakšice firmama, kompanijama, poslovnim ljudima koji bi da pomognu kulturu. Niko se ne bavi time, na žalost – dodaje on.
Hadžimanova je mnogo razočarao bivši ministar, a njegov kolega pijanista, Ivan Tasovac.
- Grozno je sve to što je radio i pričao. Taj virus nema veze sa Aleksandrom Vučićem nego sa foteljama. Kako se dokopaš te fotelje, prestaneš da budeš normalan. Ako se baviš kulturom da bi zaradio mnogo para, onda moraš da radiš ono što rade ti koji se prodaju – napominje Hadžimanov.
Na pitanje da li imam neki savet da da mladim muzičarima koji se ozbiljno školuju, on kaže da je to najteže pitanje koje neko može da mu postavi.
- Proslavio sam 25 godina rada i nastavljam dalje da se bavim muzikom za koju ljudi kažu da je džez. I dalje je to pionirski zadatak pred publikom – šta je to što mi sviramo. Ukoliko si muzičar koji spada u ovu vrstu muzike, nemam nijedan pametan savet da dam nekome, a da živiš ovde gde živiš. Osim onoga koji je preduslov da se baviš bilo kojom vrstom umetnosti – da voliš. Kada voliš to, toliko ludački voliš i privržen si tome, sve ostalo na kraju nije bitno, sve ostale prepreke prevaziđeš. Aktivno si 24 sata posvećen tome i razmišljaš kako da nabaviš novac da bi mogao da nastaviš da se baviš time – kaže Hadžimanov.
Inspiracija
- Nisam pobornik toga da treba da patiš da bi dobio inspiraciju. Imamo milion slučajeva umetnika koji su prošli kroz teške priče, ali ne vidim što moramo da budemo na dnu da bi napravili dobru pesmu – završava Hadžimanov.

DERIVAT SLOBE I DS
Hadžimanov kaže da je Aleksandar Vučić „derivat svega onoga što smo imali sa Slobodanom Miloševićem i Demokratskom strankom“
- On je mutant i jednih i drugi. Sa jedne strane ta diktatorska šema koja je izvesna i vidljiva, a sa druge strane evropsko-unijska priča koja je paravan za sve ovo. Veoma lukavo je spakovao dve vrste vladavine koje iz nekog razloga i dalje pale kod određenog broja građana. Da li zbog straha, profita ili neznanja on i dalje ima većinu i ono što mu je potrebno da se pobedi na izborima. Pratkično radi šta god mu padne na pamet. Nema više posledica za izgovorene reči, ili još gore posledice za ono šta uradi. Sve je dopušteno, nešto kaže pre nekoliko meseci, godinu dana, a onda puj pike ne važi. Fascinantno je to, Ova vlast je spremna da ide dokle joj mi to dozvolimo. Spremni su na sve da bi zadržali poziciju koju imaju – ističe Hadžimanov.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa