5. oktobar 2017.5. okt 2017.
SPAS U PREVENTIVI
DOM ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ” OBELEŽIO SVETSKI DAN SRCA

SPAS U PREVENTIVI

Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” organizovanjem pregleda u prostorijama Mesne zajednice Letnjikovac, obležio je Svetski dan srca. Tom prilikom zainteresovanima je urađen EKG, izmeren krvni pritisak i šećer u krvi. Osim toga, pružena je mogućnost preuzimanja testova za organizovani skrining na karcinom debelog creva, kao i zakazivanje termina za organizovani skrining na karcinom dojke.
Svetski dan srca, 29. septembar, obeležava se svake godine od 2000, kada je datum ustanovljen. To je simbol Svetske platforme za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti koje su u sve većem porastu. Prema rečima direktorke Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” dr Jasmine Stanković, svrha obeležavanja ovog dana je ukazivanje našim sugrađanima na faktore rizika u cilju smanjenja oboljevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti.
-Svake godine od kardiovaskularnih bolesti umire sve veći broj ljudi. Prema poslednjim procenama oko 17,5 miliona ljudi umrlo je od ove bolest, a 2030. očekuje se da će ta cifra porasti na 23 miliona stanovnika. Želimo da našim sugrađanima ukažemo na faktore rizika kako bismo uticali na smanjenje oboljevanja. Faktori rizika su pušenje, neadekvatna ishrana, ishrana sa puno zasićenih masti, puno soli, nedovoljna fizička aktivnost koja vodi u gojaznost, hieprtenzija i dijabetes melitus. Ovom prilikom obavljali smo preglede našim sugrađanima kako bismo proverili da li postoje znaci za oboljevanje od ove bolesti. Ujedno, delili smo flajere, davali savete o zdravim stilovima života i tako uticali na sprečavanje loših životnih navika-istakla je dr Jasmina Stanković.
Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” organizovao je ovom prilikom preventivne skrining preglede i proveru vakcinalnog statusa kod dece. Vakcinacije koje nisu sprovdene do sada, obavljene su na licu mesta kao i pregledi i konsultacije iz drugih segmenata dečje zdravstfene zaštite.
-Dali smo priliku našim sugrađanima da zakažu mamografski pregled koji je u okviru skrininga za rano otkrivanje karcinoma dojke. Takođe, delili smo i testove na okultno krvarenje koji su u okviru skrininga za karcinom debelog creva. Akcija je proširena i na naše male sugrađane. Poveli smo tim sa pedijatrije koji je zadužen za proveru vakcinalnog statusa kod dece. Možemo da kažemo da je u našem Domu zdravlja obuhvat vakcinisane dece do sada bio 95 odsto, ali mi težimo da postignemo 100 odsto. Vidimo da je sve veći odziv naših sugrađana, što je jako značajna stvar tako da ćemo nastaviti sa akcijama- navela je dr Jasmina Stanković.
Kao ustanova primarne zdravstvene zaštite Dom zdravlja osim što leči stanovništvo deluje i preventivno otkrivajući boleti na vreme i povećavajući šanse za izlečenje.
- Osnovna poruka koju želimo da pošaljemo jeste da i građani treba da brinu o sopstvenom zdravlju kako bismo mi lakše obavljali svoj posao a oni imali kvalitetniji život. Ovom akcijom smo želeli da obuhvatimo i ranjive kategorije stanovništva koje često imaju neregulisano zdravstveno osiguranje pa nisu u prilici da ostvare stvoja prava iz oblasti zdravstvene zaštite. Pregledima organizovanim na dan obeležavanja Svetskog dana srca prisustvovali su i oni koji nemaju zdravstvenu knjižicu – istakao je pomoćnik direktora Doma zdravlja za kvalitet rada Dejan Pavlović.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa