18. jun 2020.18. jun 2020.
Neformalni negovatelji  stub društva
NA IMANjU KARITASA ŠABAC U BOGATIĆU

Neformalni negovatelji stub društva

Uvodna obraćanja ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, predsednika opštine Bogatić Nenada Beserovca i direktora Karitasa Šabac Miroljuba
Nikolića. Rezultate istraživanja “Praćenje faktora rizika po zdravlje neformalnih negovatelja u republici Srbiji”, predstavila ekspert na projektu Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije
Na imanju Karitasa Šabac u Bogatiću, prošle srede u prisustvu ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, predsednika opštine Bogatić Nenada Beserovca, direktora Karitasa Šabac Miroljuba Nikolića, većeg broja korisnika usluga Karitasa u Bogatiću i stručnjaka iz oblasti socijalne zaštite, Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije predstavila je rezultate istraživanja “Praćenje faktora rizika po zdravlje neformalnih negovatelja u republici Srbiji”.
Iz neposrednog razgovora sa korisnicima usluga ove institucije socijalne zaštite ministarka Đukić-Dejanović se uverila u opravdanost napora svih onih koji su pomogli da jedan ovakav “kutak” postoji u Bogatiću. Samo je kabinet na čijem je čelu u poslednje dve godine donirao oko 37 miliona dinara bespovratnih sredstava.
Govoreći o značaju samog istraživanja istakla je važnost viđenja neformalnih negovatelja koji nisu plaćeni za svoj rad, a predstavljaju “stub” društva, na šta je stiglo najozbiljnije upozorenje tokom vanrednog stanja, zbog delovanja Kovida 19.
Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, podsetio je na šestogodišnju uspešnu saradnju ove lokalne samouprave i Karitasa Šabac, koju nameravaju da i dalje neguju i usavršavaju, jer su i do sada primer dobre prakse, ne samo u Srbiji.
Direktor Karitasa Šabac Miroljub Nikolić, podsetio je da su neke aktivnosti, ove institucije socijalnog zbrinjavanja bile “pionirske” u ovom kraju ali, su se brzo “primile” i postale nezaobilazni deo njihove delatnosti.
O samom istraživanju i usvojenim rezultatima opširnije je govorila ekspert na ovom projektu Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.
- Opšti cilj istraživanja bio je da se sagledaju uticaj i efekti neformalne nege na fizičko i mentalno zdravlje negovatelja i izrada preporuke za planiranje i razvoj javnih politika kojim bi se poboljšao kvalitet života i promovisalo unapređenje zdravlja neformalnih negovatelja, naglasila je između ostalog Todorovićeva.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa