18. jun 2020.18. jun 2020.
Udruživanje kao jedina šansa
SOCIJALISTI O POMOĆI POLjOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

Udruživanje kao jedina šansa

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije u utorak je posetio prof. dr Zoran Rajić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, stručnjak u oblasti agro-menadžmenta. Zajedno su posetili nekoliko poljoprivrednih proizvođača u Pocerini, sa kojima su razgovarali o potrebi izmene načina organizovanja proizvodnje, ali i samih poljoprivrednika.
-Suština je da našu poljoprivredu u narednom periodu što više modernizujemo. Poljoprivrednici se suočavaju sa brojnim izazovima i njihov broj se drastično smanjio u poslednjih pet, šest godina. Okruženje je takvo da će sve manje prihoda imati. Prosečan prihod našeg poljoprivrednika je sada oko 8.600 evra godišnje. Kada se vidi šta sve moraju da plate i šta im ostane za život, nema prostora da unaprede svoju proizvodnju. Oni očekuju da im država pomogne, ali moraju i sami sebi pomoći, pre svega kroz neke oblike udruživanja. Drugačije neće moći da opstanu na tržištu. Bez organizovanog nastupa na tržištu neće moći da ostvare cenu, rekao je Rajić.
Kako za par dana kreće i berba maline, prema Rajićevim informacijama ponuđena cena je 250 dinara. Međutim, od hladnjačara je čuo da će prosečna cena ipak biti između 180 i 200 dinara.
-Plasman je osnovna stvar. Svako ko pokreće neki biznis prvo polazi od toga šta može da proda. Mi moramo da uradimo nekoliko stvari. Ako se gleda sa makronivoa, moramo da donesemo zakon o tržištu, da vidimo da li je Srbija jedinstveno tržište ili je isparcelisana, da bi mogle neke mere da se preduzmu, naveo je Rajić.
Kandidat za gradonačelnika koalicije SPS-JS, Aleksa Ignjatović je istakao da je jedan od njihovih osnovnih programa da pokažu da ljudi koji žive i rade na selu nisu zaboravljeni.
-Moramo da dođemo do svake kuće i da im pomognemo, tako što ćemo sagledati sve probleme sa kojima se poljoprivredni proizvođači svakodnevno suočavaju. SPS se zalaže za vraćanje zadruge i zadružne proizvodnje u svako selo. Smatramo da je to jedini način da poljoprivredni proizvođači pravilno i ravnomerno mogu da učestvuju sa svojim proizvodom na tržištu. Bez udruživanja i zadruga opstanak poljoprivredne proizvodnje u ovakvim uslovima je nemoguć. Povećanjem standarda poljoprivrednih proizvođača stvaramo uslove da mladi ostaju na selu, bave se poljoprivredom, formiraju svoje porodice i planiraju budućnost, rekao je Ignjatović.
Prema njegovim rečima, dolazak prof. dr Rajića u GO je način da pokažu da u svakoj oblasti imaju stručne ljude i timove koji mogu da edukuju i pomognu građanima.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa