18. jun 2020.18. jun 2020.
Zelenović: Niko ne može da  zaustavi plan da deca idu  u školu u jednoj smeni
U svakoj školi u Šapcu deca će dobijati zdrav obrok

Zelenović: Niko ne može da zaustavi plan da deca idu u školu u jednoj smeni

Plan da sva deca u šabačkom kraju idu u školu u jednoj smeni počeo je da se ostvaruje – već je pet škola prešlo na jednosmenski režim rada, a sprema se još jedna, Osnovna škola “Majur” koja se trenutno širi i gde se gradi fiskulturna sala. Dogradnja čeka i Osnovnu školu “Jevrem Obrenović” u kojoj će 900 đaka pohađati nastavu u jednoj smeni. Plan je da se izgradi nova zgrada koja će biti povezana sa starom gde će biti nove učionice ali i kuhinja sa trpezarijom u kojoj će deca svaki dan dobijati zdrav obrok
Ideja je da škola postane centar učenja, da đaci sve svoje zadatke završavaju u školi, a da kod kuće imaju slobodno vreme za porodicu i igru.
Plan da sva deca u šabačkom kraju idu u školu u jednoj smeni počeo je da se ostvaruje – već je pet škola prešlo na jednosmenski režim rada, a sprema se još jedna, Osnovna škola “Majur” koja se trenutno širi i gde se gradi fiskulturna sala.
Dogradnja čeka i Osnovnu školu “Jevrem Obrenović” u kojoj će 900 đaka pohađati nastavu u jednoj smeni. Plan je da se izgradi nova zgrada koja će biti povezana sa starom gde će biti nove učionice ali i kuhinja sa trpezarijom u kojoj će deca svaki dan dobijati zdrav obrok.

Deca najproduktivnija prepodne
Međutim, kada se govori o planu za škole u jednoj smeni, nije reč samo o radnom vremenu škole, već o sasvim novom pristupu obrazovanju koje se temelji na ideji da škola postane centar učenja, odnosno da đaci sve svoje zadatke završavaju u školi, a da kod kuće imaju slobodno vreme za porodicu i igru. U školi će ostajati duže jer će domaće zadatke raditi sa nastavnicima i učiteljima, zbog toga će imati i zdrav obrok. To je razlog što će Jevremova škola dogradnjom dobiti i kuhinju sa trpezarijom od 200 mesta. Profesorka iz ove škole, Jelena Jevrić, objašnjava da je trenutni koncept obrazovanja prevaziđen jer je pristup predavački, a da đaci tek kod kuće uče ono što su nastavnici predavali.
-Konceptom škole u jednoj smeni to se menja. Mi dobijamo prostor za individualni rad sa đacima i oni u školi završavaju sve svoje obaveze. Kod kuće mogu da budu samo deca, a roditelji više ne moraju da uče sa njima već dobijaju vreme da se bave igrom, vaspitavanjem i druženjem, priča Jelena Jevrić.
Ona dodaje da je jednosmenski režim rada dobar i zbog toga što su deca najproduktivnija u prepodnevnim satima.
-Pre podne ćemo koristiti za nastavu, deca će onda imati zdrav obrok, slobodno vreme i fizičku aktivnost, a posle toga individualni rad sa svakim detetom kada možemo svakome da se posvetimo i naučimo ono što je bila tema predavanja. Tako škola postaje centar učenja, ne nastave, a roditelji dobijaju priliku da budu samo roditelji, ističe Jelena Jevrić.
Nova Jevremova škola imaće i moderne prostorije za druženje, pozorišne predstave, izložbe, a proširenje neće oštetiti zelene površine u dvorištu jer je boravak u prirodi važan deo koncepta “škole u jednoj smeni”.

Da se vrati
značaj porodici
Za gradonačelnika Nebojšu Zelenovića to je nivo kakav zaslužuje škola u 21. veku.
-Da vratimo značaj porodici, a da istovremeno podignemo školu na nivo koji zaslužuje, da imamo moderne škole za 21. vek, objašnjava Nebojša Zelenović ukratko.
On dodaje da ništa neće zaustaviti taj plan i da očekuje da će zajedno sa profesorkom Jelenom Jevrić sprovesti projekat.
-Jelena Jevrić je pravi stručnjak za te stvari. Kao ugledni profesor koji piše udžbenik iz istorije za osnovnu školu, kao neko ko je uspešno vodio školu Jevrem Obrenović i neko ko je nepravedno i nezakonito smenjen. Međutim, to ne sprečava da se stručni i važni ljudi uključe u rešavanje najvažnijih stvari u našem gradu i ja očekujem da ćemo Jelena i ja to da radimo zajedno, kaže Zelenović.
Šabac 20 odsto budžeta ulaže u obrazovanje, gradonačelnik ističe da svaki projekat ima za cilj da približi uslove u selu i u gradu.
-Šabac je zaista grad koji se najbre razvija u Srbiji. Razvoj je kada imate uređene škole i sve uslove za svu decu bilo da ona žive u selu ili gradu. Razvoj je kada 20 odsto budžeta ulažemo u obrazovanje – za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Razvoj je kada imate najbolje ljude na najvažnijim mestima koji mogu te projekte da razvijaju. Treba da budemo ponosni na ono što smo uradili do sada. Da još razvijamo Šabac, da živimo još bolje. Šabac je naš, poručuje Zelenović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa