19. oktobar 2017.19. okt 2017.

Masa pohrlila u muzej

Masa pohrlila u muzej. Iskonska potreba za sučeljavanjem duša prelila granice svesti, usputnog razmišljanja, konvertujući se u naredbu telu da se pokrene.
Masa pohrlila u muzej. Zaboravili ljudi definicije, odbacili poput pocepanog papira uobičajene “uvrežene” stavove, izmišljene “daljine” između umetničkog i običnog, uzvišenog i svakodnevnog.
Masa pohrlila u muzej. Na prvom koraku u sferu izložbenog osetili kako je korak isti, čvrstina tla ista, uobičajenim radnjama masa je srušila nametnute barijere. Svačiji život je svet, odlučili da osete sudar svetova.
Masa pohrlila u muzej. Drugi, treći, peti, sedmi, neki naredni dan.... pohrlila, krenula, drugi, treći, ko zna koji put, želi da oseti, da vidi, pronikne, ne da bude viđena.
Masa pohrlila u muzej. Shvatila da traganje za lepim postoji u slikaru, skulptoru, vajaru, književniku, novinaru, pesniku, lekaru, arhitekti, pilotu, policajcu, rudaru, domaru. Nema pravila, estetsko je u nama, ono je osećanje, dotakne ga tuđe delo koliko i lično dostignuće.
Masa pohrlila u muzej. Razumela da se istine ne uče, one se osete, nekada je tišina najglasnija. Masa se kreće, od eksponata do eksponata, daje šansu bezvučnosti, ništa se ne čuje, samo lagani batovi koraka, retko i zvuk otvaranja ulaznih vrata. Uživa ovde, sada, a drugo, ostalo dolazi kasnije.
Masa pohrlila u muzej. Granica nema, nema nerazumevanja, želja da sebe unapredi, pojedinca iz mase, povela je u potragu za znanjem, za suštinom, za argumentima koji grade stav, umesto obratnog procesa. Ne čita naslov dela, sagledava ga, razmišlja o njemu, traži srž ličnim utiskom.
Masa napušta muzej. Drugačija je nego pre ulaska, ista, a drugačija, prelazi na viši nivo. “Neko iz mase” sada je misleća jedinka, samosvesna kompleksna ličnost. Sve postaje muzej, svet je izložba koja podstiče, sve je umetnost, sve je delo, pokret, reč, prirodno, veštačko. Oko nas su podsticaji, bude naše najbolje, ono što je već u nama.
Dušan Blagojević

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa