Info

19. oktobar 2017.19. okt 2017.
U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLjE ODRŽAN SEMINAR NA TEMU “IMuNIZACIJA PROTIV GRIPA 2017/2018.”

VAKCINOM PROTIV GRIPA

Protekle sedmice u Zavodu za javno zdravlje održan je stručni sastanak na temu “Imunizacija protiv gripa u sezoni 2017/2018.” Gosti su bili dr Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje Srbije koja je ovom prilikom govorila o Epidemiologiji i prevenciji gripa i dr sc. med. Milena Kanazir, takođe iz Insistuta za javno zdravlje, koja se osvrnula na principe i praksu u imunizaciji protiv gripa.
Sezona vakcinacije protiv gripa otočela je prošle nedelje, a vakcina je ditribuirana svim domovima zdravlja na teritoriji Republike Srbije.
-Uobičajeno je da tokom početka ili neposredno pred početak sezone vakcinacije, svake godine organizujemo stručne sastanke na okružnom nivou. Ove godine smo u Šapcu, kako bismo sa kolegama razmenili određena iskustva i nove preporuke koje će nam pomoći da počnemo sa vakcinacijom i razmotrimo rizične grupe. Na teritoriji Mačvanskog okruga proces vakcinacije protiv gripa se dosta dobro sprovodi. S obzirom na to da su novim pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, predviđne određene izmene kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa i vakcinacija pre svega kategorije zdravstvnih radnika, imali smo priliku da na ovom sastanku i o tome porazgovaramo – navodi Dr sc.med. Milena Kanazir.
Grip je, prema rečima Dr sc. med. Milene Kanazir ozbiljno oboljenje čitavog organizma. Može biti težak i za zdravu osobu ali posebno su moguće teške forme bolesti, kod osoba sa ozbiljnim hroničnim oboljenjima. Kod njih su moguće komplikacije, pa i fatalni ishod. Stoga Milena Kanazir, kao najbolji vid preventive preporučuje vakcinaciju.
-Vakcinacija je najbolji i najefikasniji način kako individuane tako i kolektivne zaštite. Smatramo da svaka osoba treba da razmišlja u tom pravcu, bez obzira na to da li pripada rizičnoj grupi ili ne. Nove strategije se sve više okreću i ka zdravoj populaciji. Vakcinacijom zdrave populacije, školske dece i male dece, praktično štitimo i one osobe koje imaju određena hronična stanja – ističe Dr sc.med Milena Kanazir.
K.J.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa