Info

19. oktobar 2017.19. okt 2017.
MI SE ČUDNO RAZUMEMO
BIBLIOTEKA ŠABAČKA OBELEŽILA 170 GODINA POSTOJANjA

MI SE ČUDNO RAZUMEMO

Svečanom akademijom u Dvorani Vinaver, protekle srede, Biblioteka šabačka obeležila je sto sedamdeset godina postojanja. Bio je to praznik, ne samo reči, nego i slike, mladosti i muzike, jer ovaj Hram knjige okuplja sve umetnike. Onako, kako je govorio naš sugrađanain Stanislav Vinaver - Mi se čudno razumemo.
Uvodnim filmom autora Siniše Matića započela je proslava jubileja, a potom se gostima obratila direktorka Biblioteke Jelena Podgorac Jovanović:
- Biblioteke su pouzdana sabirališta umnih reči, u kojima počivaju i neka znanja predodređena za večnost, ili, skromnije rečeno, za vreme dodeljeno ljudskom rodu. Ta okrenutost ka onome što tek treba da se dogodi, čini naš poziv vrednim napora i zalaganja. Naš zadatak je da pisanu reč otpravimo u budućnost kako bi doprla do nekih dalekih čitalaca. Zaista nije neskromno reći da smo jedni od čuvara kolektivnog pamćenja.
U zemlji u kojoj je, paradoksalno, diskontinuitet postojan kontinuitet, nije neskromno biti ponosan na tradiciju dugu sedamnaest decenija. Posebno na onu koja neguje jezik, u kom najpre nestaje biće čovekovo.
- Verujem da ovo nije veliki datum samo za ovu ustanovu, niti samo za grad Šabac, nego za kulturnu istoriju Srbije. Grad je delio sudbinu cele države, više nego bilo koji drugi i kretao se u krajnje suprotstavljenim pozicijama tokom svog razvoja, od Malog Pariza do Srpskog Verdena, istakao je Igor Marsenić, član Gradskog veća i čestitao jubilej građanima Šapca, jer su dokazali da im je knjiga neophodna.
Odlomkom iz parabole “Knjige, građevine, knjige” pisca Gorana Petrovića predstavljena je monografija “Temelj od knjiga”, u kojoj je zapisana poslednja decenija Biblioteke šabačke:
“Svaka knjiga sadrži i pun i sve druge moguće uglove... Ono što je u njoj zapisano može da bude od maltera jače vezivo za cigle, kamene blokove, zidove... A što se tiče merenja prostora, čak i šapatom izgovorena priča ili pesma jeste onaj odjek po kojem je ceo svet sameren, pa i na svetu sve građevine. Koliko je ovakvih knjiga na svetu, međutim, niko ne zna. Biće da ih ima u mnogim kućnim bibliotekama, ili u onim koje obično zovemo narodnim. Moguće je da se neka od tih knjiga nalazi i u Biblioteci šabačkoj, toj građevini. Stanite uz neki od njenih prozora - čitajte. Odatle možete da vidite sve što je pod ovim svodom, krovom koji nebo zovete”
Gostima se na šarmantan način obratio pesnik, pisac i esejista Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije, a pesnik Tomislav Marinković, večni polaznik Škole trajanja, koji je svojim nagradama sabrao velika pesnička imena (Branka Miljkovića, Miroslava Antića, Vaska Popu i Vladislava Petkovića Disa), pročitao je tekst “Knjiga iz pepela”, koji je napisao povodom rođendana Biblioteke.
- U svečanoj i retkoj prilici kao što je ova, kada Biblioteci šabačkoj treba odati priznanje i pokazati zahvalnost za revnosno delanje u očuvanju našeg duhovnog zdravlja, mogli bismo se zadovoljiti samo nabrajanjem podataka iz njene istorije duge sto sedamdeset godina. To su važni podaci koji kazuju o jednoj ustanovi isto što i biografski podaci o jednom čoveku, koji ima dug i težak, ali plemenit život. Ali, biografija jednog čoveka nije jedini izvor istine, kao što ni slika Biblioteke sa tolikim životnim vekom ne može da bude jasno sagledana ako pogledamo samo najznačajnije datume iz njenog postojanja, iako su činjenice koje iznosimo konačne i neporecive. U Hramu knjige, potrebno je i dozvoljeno prizvati malo mašte u pomoć, u uvodu je rekao Marinković, “neobičan pesnik običnog života, koji živi sa nama, tih i nečujan, nedodirljiv i sačuvan od taštine prolaznosti u svom svetu, nesvakidašnji putnik kroz nevidljiva mesta i blizine, koji sam za sebe kaže da je dvojnik, možda sa sumnjom u ogledalo”.
Muzičkim nastupima, proslavu su upotpunili Salko Lekić, Irina Brodić i Trio gitara. Program je vodila Margareta Musić.
Poslednja decenija Biblioteke predstavljena je umetničko-dokumentarnom izložbom Dragane Mališić Marković u holu Biblioteke šabačke, dok je Neformalna umetnička grupa Kombinart na svoj način, neobičnim intervencijama u prostoru, prikazala “Put knjige”.
Od Čitališta šabačkog, koje je počelo sa radom 29. septembra 1847. godine, preko Čitaonice, Knjižnice, Biblioteke “Žika Popović” do Biblioteke Šabačke u Vladičanskom dvoru, proteklo je sedamnaest decenija. U tradiciju ove ustanove kulture ugrađeni su napori ljudi čija imena Bibioteka čuva od zaborava: prota Jovan Pavlović, Damjan Marinković, Milorad Popović Šapčanin, šabački profesori, posebno Ljuba Pavlović i Žika Popović, doktor Mihailo Dunjić i dobrotvori Joca Jovanović i Danica Grujić.
M.F.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa